Moviment d'Independència de Mindanao

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióMoviment d'Independència de Mindanao
Ph mim.PNG
Dades bàsiques
Tipus entitat partit polític
Modifica les dades a Wikidata

El Moviment d'Independència de Mindanao (Mindanao Independence Movement) fou una organització política del sud de Filipines.

Jóves estudiants van decidir crear el 1962 un moviment d'alliberament dels musulmans del sud de Filipinas i finalment fou format (1 de maig de 1968) després d'una matança feta per militars filipins (incident de Jabidah). Estava dirigit per un governador provincial, Datu Udtog Matalam, i es va dir Mindanao (després Muslim) Independence Movement (MIM). Un dels caps, Rashid Lukman, amb l'ajut de Tun Mustapha, Ministre en cap de Sabah, va poder obrir un camp d'entrenament amb 90 musulmans (anomenats moros) a Sabah, l'any 1970, amb els quals Datu Udtog Matalam, el seu fill, Sultan Haroun Al-Rashid Lucman de Lanao, i el seu cunyat Salipada Pendatun, van formar la Bangsa Moro Liberation Organization.

Entre aquestos 90 homes hi havia Nur Misuari que el 1973 es va separar definitivament de l'organització i va encapçalar el Front d'Alliberament Nacional Moro (Moro National Liberation Front) i la branca militar, la Bangsa Moro Army.

La bandera era de tres franges horitzontals vermella, blanca i groga. La franja blanca era el doble que les altres. Al centre una mitja lluna i estel i a l'esquerra la paraula "Allah" i a la dreta "Akbar", tot en color groc (daurat)