Multiplicador de força

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En ciència militar, la multiplicació de la força o un multiplicador de força es refereix a un factor o una combinació de factors que dona al personal o a les armes (o a qualsevol altra maquinària) la capacitat de realitzar gestes més grans que sense ella. El factor de multiplicació és l'augment de mida esperat necessari per tenir la mateixa efectivitat sense aquest avantatge. Per exemple, si una tecnologia determinada com el GPS permet que una força aconsegueixi els mateixos resultats d'una força cinc vegades més gran però sense GPS, el multiplicador és de cinc. Aquestes estimacions s'utilitzen per justificar un cost d'inversió per als multiplicadors de força.

Abans de l'era de les comunicacions electròniques modernes, els mongols feien servir tàctiques d'eixam coordinades per comunicacions militars eficaços mitjançant banderes, banyes i missatgers. A l'edat mitjana, les estaques dels arquers van ser introduïdes a terra per protegir-se dels guerrers muntats. Aquest és un exemple de "braços combinats", un altre mètode antic de multiplicar de força.

Història[modifica]

Hi ha diferents exemples històrics notables de multiplicaciós de forces:

Psicologia[modifica]

Napoleó és ben conegut pel seu comentari "La moral és per al físic, tres a un."[4] L'exsecretari d'Estat dels Estats Units i president de l'Estat Major Conjunt, Colin Powell ha dit "L'optimisme perpetu és un multiplicador de força." Durant molt de temps se sap que la moral, l'entrenament i l'ethos produeixen efectes desproporcionats al camp de batalla.[5]

La guerra psicològica pot dirigir-se a la moral, la política i els valors dels soldats enemics i els seus partidaris per neutralitzar-los eficaçment en un conflicte.

La tortura d'individus notoris en poblacions enemigues es pot convertir en vectors de malalties socials i crear efectes duradors a la població objectiva que superin les lesions físiques.

Referències[modifica]

  1. Luttwak, Edward N.. The Grand Strategy of the Byzantine Empire (en anglès). Harvard University Press, 2009, p. 76. ISBN 978-0-674-05420-2. 
  2. Conduct of the Persian Gulf War: Chapters I through VIII (en anglès). United States Department of Defense, 1992, p. xiv. 
  3. Tucker, Spencer C.. The Encyclopedia of Middle East Wars: The United States in the Persian Gulf, Afghanistan, and Iraq Conflicts [5 volumes: The United States in the Persian Gulf, Afghanistan, and Iraq Conflicts] (en anglès). ABC-CLIO, 2010, p. 606. ISBN 978-1-85109-948-1. 
  4. «Maxims of Napoleon».
  5. «The Candidate of Dreams». Time Magazine, 13-03-1995 [Consulta: 2 maig 2010]. Arxivat 2008-02-08 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2008-02-08. [Consulta: 21 desembre 2020].