Mursilis III

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaMursilis III
Biografia
Naixementsegle XIV aC Modifica el valor a Wikidata
Mort1267 aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióSobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsḪartapu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareMuwatallis II Modifica el valor a Wikidata
GermansKurunta Modifica el valor a Wikidata

Mursilis III o Urhi-Tesub (rei hitita vers 1270-1265) fou fill de Muwatallis II i d'una concubina.

La mort de Muwattallis sense un hereu designat va suposar certa agitació. Urhi-Tesub, el millor situat, havia estat el jutge que havia determinat la legitimat de la descendència de la reina Tanu-Hepa, però ell al·legava que la designació havia estat del rei i ell no s'havia pogut oposar i havia jutjat en consciència. Solament el suport del rei d'Hakpis, Hattusilis (el futur Hattusilis III), el seu oncle, va obrir el seu camí a la proclamació que es va produir a Tarhuntasa sota el nom de Mursilis III, amb un acord entre els dos homes pel qual el regne d'Hakpis romania en mans de Hattusilis.

Durant el seu regnat Hattusilis va reconquerir Nerik després de tant de temps en mans dels kashka. El territori conquerit incloïa les ciutats de Nera i Hastira. Des de la ciutat va poder dominar els territoris de la muntanya Haharwa i la ciutat de Marasantiya (Maraššantiya).

Mursilis III no va tardar a retornar la capital a Hattusa.

Aviat es va produir un enfrontament amb Hattusilis que va acusar al seu nebot d'apoderar-se de territoris que ell havia repoblat (Pala i Tummanna) i de Samuha, i de traslladar a pobladors del regne d'Hakpis a territori del gran rei hitita.

Segons Hattusilis la situació va durar set anys, que ell va aguantar per respecte a son germà (Muwatallis), però quan Mursilis III va intentar incorporar les ciutats d'Hakpis i Nerik al regne hitita i bestreure-les a Hattusilis, el que de fet equivalia a eliminar el regne, el vell Hattusilis va reaccionar i es va revoltar; es va encomanar a la seva deessa habitual, Sausga (el centre de culte principal al nord era Samuha), i al déu de les turmentes de Nerik (culta restablert i traslladat des Hakpis) i va començar la guerra.

Sippa-ziti, fill d'Arma-Tarhunta (fill de Zita, el germà de Subiluliuma I) l'antic rival de Hattusilis, fou nomenat comandant de l'exèrcit del gran rei a la Terra Alta Hitita. La guerra civil va suposar una divisió del país, dins el mateix regne hitita en especial. Masturi rei de Seha fou aliat d'Hattusilis, que també va tenir el suport d'Ulmi-Tesup (Kurunta), germanastre de Mursilis III i que havia estat criat per Hattusilis. Mira i Kuwaliya, i Ahhiyawa foren aliats de Mursil. Bona part dels kashka van donar suport a Hattusilis. Mursilis III va enviar a un home anomenat Rime-Tesup a l'oest per buscar els màxims suports, però en general la part occidental va proveir de poc ajut a Mursil; Millawanda probablement va restar inactiva, i Ahhiyawa, al no rebre el suport de les seves ciutats, no va poder donar cap suport al rei hitita.

Sippa-ziti va tenir problemes; probablement va quedar assetjat a Hallawa, i va haver de demanar a Mursilis que anés a rescatar-lo; el rei va enviar a un home anomenat Anani-piya. Es van produir combats a Kusuriya (Kuššurriya) i es va lliurar una batalla de carros en la que va participar el governador de la regió del riu vermell que probablement va canviar de bàndol. Els fets no es coneixen amb claredat però del relat d'Hattusilis es veu que Mursilis fou abandonat per alguns dels seus aliats i va estar en posició defensiva. A la part final de la guerra, Mursilis era a Marasantiya i va haver de fugir d'allí i va anar cap a Samuha, on Hattusilis el va perseguir. Uns traïdors van oferir de matar a Mursilis, però Hattusilis va rebutjar l'oferta i va avançar cap a Samuha, però segurament ja havia estat fet presoner per la seva pròpia gent quan Hattusilis va arribar, i fou entregat a l'oncle, que llavors fou reconegut com a gran rei (Hattusilis III)

A Mursilis III se'l va alliberar i se li va donar el govern d'unes ciutats fortificades a Nuhase. La seva descendència fou privada dels drets al tron. Mursilis III va planejar fugir a Babilònia però Hattusilis se'n va assabentar i el va desterrar probablement a Alashiya, d'on es va escapar i va fugir a Egipte. Les relacions entre Hattusilis i Egipte, que foren inicialment bones, van empitjorar quan Ramsès II es va negar a extradir a Mursilis III. El rei enderrocat va morir a Egipte.