Museu Jueu de Florència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu Jueu de Florència
lang=ca
Emblema del Museu Jueu de Florència (2013) Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu
museu religiós
museu religiós
museo di un ente privato (it) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballjudaisme, cultura jueva, història dels jueus, exposició i art jueu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1981
Activitat
Superfícieexposició: 300 m² (2018)
exposició: 200 m² (2015) Modifica el valor a Wikidata
Mida de la col·lecció o exhibicióexposició: 500 peces (2018)
exposició: 250 peces (2015) Modifica el valor a Wikidata
Visitants anuals10.468 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de voluntaris3 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Empleats3 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+39-055-245252 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfirenzebraica.it… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Museu Jueu de Florència (italià: 'Museo Ebraico di Firenze') és un museu d'història jueva situat a la Gran Sinagoga de Florència, Itàlia. El museu, que consta de dos espais de la Gran Sinagoga, compta amb una important col·lecció d'objectes antics d'art cerimonial jueu,[1] evidència l'alt nivell artístic assolit en el món jueu-italià en l'àmbit de les arts aplicades. Els seus exhibicions il·lustren la història dels jueus florentins des dels primers assentaments fins a la reconstrucció de la postguerra (de la Segona Guerra Mundial), fent ús d'antigues fotografies, pel·lícules i una gran quantitat d'objectes d'ús diari i commemoratiu.[2]

Descripció[modifica]

EL museu jueu ocupa dos espais en dues plantes del temple israelita de Florència. El primer inaugurat a la primera planta el 1981 (any d'inauguració de l'museu) per una iniciativa inicialment coneguda com "Friends of the Jewish Museum of Florence", amb exhibicions que ofereixen una ressenya històrica de la comunitat jueva de Florenia i les seves relacions amb la ciutat. Una col·lecció de fotos documenta els llocs principals de la congregació jueva de Florència, amb reproduccions del Mapa de Buonsignori i de l'antic gueto, entre d'altres. Inclou també una col·lecció de mobles i objectes de culte que van ser utilitzats en els serveis religiosos, com també peces de tèxtil i joieria que daten des del segle XVI fins a principis del segle xviii.

La segona planta es va obrir amb l'ampliació de l'museu el 2007, i conté objectes i mobiliària relacionats amb els esdeveniments més significatius de la vida jueva, rituals familiars i festivitats religioses.[1] Un espai està dedicat a la memòria de l'Holocaust, amb projeccions d'imatges a la paret de fons. Els visitants poden accedir des de tots els espais a una àrea informàtica, d'on es connecta amb altres museus i centres jueus de l'món.

El museu compta amb guies que acompanyen els visitants a través de l'complex, proporcionant-los informació i tota mena d'anècdotes sobre la cultura i patrimoni jueus. A la sortida de l'museu es passa per una botiga-llibreria i un jardí on els visitants poden descansar.[2]

Open House[modifica]

Cada any al setembre la Gran Sinagoga, i per tant el Museu Jueu, celebra l'esdeveniment Open House (jornada de portes obertes), dirigit al públic en el marc del Dia Europeu de la Cultura Jueva. El 2010, l'Open House va atreure a més de 60.000 visitants, destacant la seva exhibició d'obres mestres creades per artistes jueus, i deixant accessibles parts de l'edifici normalment tancades a el públic.

Referències[modifica]