Vés al contingut

Museu de Cotlliure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 20:29, 9 nov 2019 amb l'última edició de Rebot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióMuseu d’art modern de Cotlliure

Façana del Museu d'Art Modern de Cotlliure
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1930
Activitat
ÀmbitMuseu regional[1][2]
Visitants anuals5.072 (2004) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
  • Villa Pams - Route de Port-Vendres 66190 Cotlliure
Gerent/directorJosefina Matamoros[3]
Altres
Número de telèfon+33-4-68-82-10-19 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webhttps://villedecollioure.wixsite.com/museedartmoderne

El Museu d’Art Modern de Cotlliure (també conegut com a Fundació Peské) va ser fundat l’any 1930 pel pintor Jean Peské. La iniciativa va ser incitada per l’atracció que aquest pintor d’origen russopolonès sentia per la vila costanera.

El 1930 va convèncer la municipalitat de l’època i va poder finalment obrir una sala de l’ajuntament de la ciutat que reagrupava teles, dibuixos i litografies que havia demanat als seus amics artistes (Louis Valtat, Georges d'Espagnat, Yves Brayer...) fins a un total de 190 obres. [4]

Història

Als anys 1960, deu anys després de la mort de Jean Peské i acabada la rehabilitació de l’ajuntament, les obres es van deixar d’exposar. A principis dels anys 80, l’associació Amics dels Museus pressionà a la municipalitat per reobrir el museu. Per a la nova seu, la ciutat comprà la vila de l’antic Sénateur Gaston Pams (Villa Pams), aprofitant l’operació per salvar el tossal que porta el mateix nom i rehabilitar-lo com a parc públic.

Avui dia el museu ha desenvolupat àmpliament el seu fons en matèria d’art històric del segle XX i d’art contemporani, gràcies especialment a diverses donacions de les quals destaca la de l’artista valencià Balbino Giner.

L’edifici que alberga el museu ha estat remodelat per a permetre presentar les obres en un context museogràfic adient. Des del trasllat del museu a la Ville Pams es porta a terme una política d’exposicions temporals molt activa.[5][6]

Le prix Collioure

A principis dels anys 1990 es va crear Le prix Collioure (El premi Cotlliure). Aquest premi és atribuït cada dos anys per la ciutat, i reconeix els joves artistes europeus, posant a la seva disposició el taller del museu durant un any. En finalitzar aquest any, se celebra una gran exposició on l'artista exposa el seu treball i abans d'abandonar el taller dóna una de les seves obres al museu, que passa a formar part del seu fons.

La col·lecció

Art històric del segle XX

Art contemporani

Referències

  1. «Collioure recovers its Romanesque capitals» (en anglès). thearttribune.com, 03-09-2009. [Consulta: 13 abril 2011].
  2. [enllaç sense format] http://www.thearttribune.com/Collioure-recovers-its-Romanesque.html
  3. «El Museu de Cotlliure exposa gravats i monotips d'Henri Matisse». directe.cat, 02-07-2007. [Consulta: 13 abril 2011].
  4. «Musée d'Art moderne de Collioure» (en francès). http://www.evene.fre. [Consulta: 13 abril 2011].
  5. «Musée d'art moderne - Fonds Peské» (en francès). Portail officiel de la ville de Collioure. [Consulta: 13 abril 2011].
  6. «L'art à Collioure» (en francès). http://www.collioure.com. [Consulta: 13 abril 2011].

Enllaços externs

  • (francès) Web del museu