Yves Brayer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYves Brayer

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 novembre 1907 Modifica el valor a Wikidata
Versalles (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 maig 1990 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacimetière des Baux-de-Provence (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conservador Museu Marmottan Monet
1977 –
Professor
1935 –
Professor
1926 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts
Académie de la Grande Chaumière Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, decorador de teatre, dissenyador de vestuari, il·lustrador, gravador, escenògraf Modifica el valor a Wikidata
Membre de
AlumnesGabriel Dauchot, Alain Le Nost i Jean-Pierre Pophillat Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1956Biennale d'art contemporain méditerranéen (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Premis

Discogs: 2654602 Modifica el valor a Wikidata

Yves Brayer (Versalles, 18 de novembre de 1907 - París, 29 de maig de 1990) fou un pintor, dibuixant i escenògraf francès, conegut per les seves pintures de la vida quotidiana.[1]

Biografia[modifica]

París

Va néixer a Versalles i va arribar a adquirir cert renom entre la Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial. Va estudiar a París, a les acadèmies a Montparnasse a partir de 1924, i després a l'École des Beaux-Arts.

Va exposar per primera vegada en els salons de 1927, i després va viatjar a Espanya, on les obres mestres del Museu del Prado van tenir una profunda influència sobre ell. Després d'una estada al Marroc, va anar a Itàlia, on va guanyar el Gran Premi de Roma el 1930. El 1931 va fer una llarga estada a Cadaqués, on va trobar-se amb Salvador Dalí.

Va tornar a París 1934 i va organitzar la seva primera exposició individual. Va romandre al París ocupat durant la Segona Guerra Mundial. Després de la guerra, va viatjar molt a Mèxic, Egipte, Iran, Grècia, Rússia, els Estats Units i Japó, tractant de capturar la llum i els colors de cada país.

Va ser elegit membre de l'Acadèmia de Belles Arts el 1957. També va ser president del Salón d'Automne durant cinc anys i comissari de l'Museu Marmottan a París durant 11 anys. Va morir a París.

Obra[modifica]

Tot i que era independent i no pertanyia a una escola, era amic de Francis Gruber, el fundador del Nouveau Realisme. Estava interessat en les tècniques del gravat i la litografia sobre placa de coure i va produir il·lustracions per a les edicions d'autors com Charles Baudelaire i Paul Claudel. També va crear pintures murals i adorns de paret, cartrons per a tapissos, maquetes, jocs i disfresses per al Théâtre Français i les òperes de París, Amsterdam, Niça, Lyon, Tolosa, Bordeus i Avinyó.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yves Brayer
  1. Tharrats, Joan Josep. Cent Anys de Pintura a Cadaqués. Barcelona: Parsifal Edicions, 2007. ISBN 84-95554-27-5.