Paradoxornis del pare David

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Neosuthora)
Infotaula d'ésser viuParadoxornis del pare David
Suthora davidiana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes8,5 g (pes adult) Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22716832 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaParadoxornithidae
GènereSuthora
EspècieSuthora davidiana Modifica el valor a Wikidata
Slater, 1897
Nomenclatura
EpònimArmand David Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Neosuthora davidiana Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El paradoxornis del pare David[1] o paradoxorni de David[2] (Neosuthora davidiana) és una espècie d'ocell passeriforme de la família dels paradoxornítids (Paradoxornithidae),[3] tot i que sovint encara se'l troba classificat amb els sílvids (Sylviidae).[4] Viu al sud-est de l'Àsia. El seu nom commemora al sacerdot i naturalista francès Armand David. Actualment se considera l'única espècie del gènere Neosuthora,[5][6] encara que anteriorment se classificava en el gènere Paradoxornis.

El paradoxorni de David fa al voltant de 10 cm de llarg.[7] El plomatge de les seves parts superiors i flancs és marró grisenc, i blanquinós el de les inferiors. El seu cap és de color castany vermellós, excepte de la gola que és negra. El seu bec blanquinós groguenc és curt, robust de manera similar a la dels lloros. La seva cua és més curta que la de la resta de paradoxornis. Té els ulls de color marró fosc.

Es troba en els boscos de sud de la Xina i el nord d'Indoxina, distribuït per Laos, l'est de Birmània i el nord de Tailàndia i el Vietnam. El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[8]

Referències[modifica]

  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «paradoxornis del pare David». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 29 agost 2022].
  2. Lepage, Denis. «Avibase - la base de dades mundial d'ocells». [Consulta: 1r març 2021].
  3. «Sylviid babblers, parrotbills, white-eyes». IOC World Bird List Version 11.1. International Ornithologists' Union, gener 2021. [Consulta: 17 juny 2021].
  4. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 633. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  5. Sylvioidea III a la llista mundial del Congrés Ornitològic Internacional. Versió 3.5
  6. Cladograma de paradoxornis i fulvetes
  7. Brazil, Mark. Birds of East Asia (en anglès), p. 384. ISBN 9781408108741 [Consulta: 1r març 2021]. 
  8. BirdLife International. «Short-tailed Parrotbill. Suthora davidiana (formerly as: Neosuthora davidiana)» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 29 agost 2022].

Bibliografia[modifica]

  • Robson, C. (2007). Family Paradoxornithidae (Parrotbills) pp. 292 - 321 in; del Hoyo, J., Elliott, A. & Christie, D.A. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol. 12. Picathartes to Tits and Chickadees. Lynx Edicions, Barcelona.