Nicolás de Cardona

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nicolás de Cardona, en la seva edició de 1632 de "Exploración del mundo", publicà aquest punt de vista de la badia i la ciutat d'Acapulco. La llegenda completa diu el següent:
A. Les naus de l'expedició.
B. El castell de Sant Dídac.
C. La ciutat.
D. Un vaixell que ha arribat del Japó (probablement el Sant Joan Baptista).
E. Los Manzanillos.
F. El Crit.[1]

Nicolás de Cardona va ser un emprenedor aventurer del segle XVII, veí de Sevilla, que va estar involucrat en l'exploració de la costa occidental del continent d'Amèrica del Nord.

El 1610, Nicolás va sortir d'Espanya cap a les Amèriques, com capità de la flota del general Juan Gutiérrez de Garibay. Nicolás manava sis vaixells, juntament amb el capità Francisco Basili.[2]

El 13 d'agost de 1611, una "encomienda" per a l'explotació de la pesca de perles al llarg de la costa de Califòrnia, anteriorment en mans de Sebastián Vizcaíno sense èxit, va ser lliurada a Tomàs de Cardona (oncle de Nicolás), Sanç de Meres, i Francisco de la Paraya, tots veïns de Sevilla.[3]

Nicolás va ser posat al càrrec de l'exploració. Va arribar a Acapulco a finals de 1614 on hi va construir tres fragates, la San Antonio, la San Francisco i la San Diego.

Durant els anys següents, Nicolás va intentar establir un negoci de perles, i va lluitar contra les intrusions dels holandesos (Joris van Spilberg).

Arruïnat, Nicolás va tornar a Espanya per obtenir més fons, per a seguir explotant el negoci de les perles, fins que va obtenir una "Real Orden" el maig del 1618.

Finalment va tornar a Espanya el 1623, on va redactar el 1632 la seva "Descripció Hidrogràfica i geogràfica de moltes terres del nord i del sud i dels mars de les Índies", concretament sobre el descobriment del Regne de Califòrnia.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Michael Mathes p.75
  2. Álvaro del Portillo. Descubrimientos y exploraciones en las costas de California, 1532-1650. Ediciones Rialp, 1982, p. 248–. ISBN 9788432121890 [Consulta: 15 December 2010]. 
  3. Informe de Cardona (ISBN:84-7506-283-0)

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]