Nomograma

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El gràfic o carta de Smith mostra la relació existent entre la impedància d'una línia de transmissió electromagnètica i la seva longitud.

Un nomograma és un instrument gràfic de càlcul, un diagrama bidimensional que permet el còmput gràfic i aproximat d'una funció de qualsevol nombre de variables.[1] En la seva concepció més general, el nomograma representa simultàniament el conjunt de les equacions que defineixen determinat problema i la diferència global de les seves solucions.

Es tracta d'un instrument de càlcul analògic, com ho és la regla de càlcul, per utilitzar segments continus de línies per representar els valors numèrics discrets que poden assumir les variables. Conseqüència d'això és que la seva precisió sigui limitada, venint determinada pel detall amb què es puguin fer, reproduir, alinear i percebre les marques o punts concrets que constitueixen les escales de valors corresponents. Els nomogrames solien utilitzar en casos en què l'obtenció d'una resposta exacta era impossible o molt inconvenient (càlculs enginyeria complicats que hagin de realitzar-se en campanya o a peu d'obra, situacions repetitives amb lleugera modificació dels valors de les variables, etc.), mentre que l'obtenció d'una solució aproximada era suficient i molt desitjable.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Caso Neira, Alfredo. Técnicas de medición del trabajo (en castellà). FC Editorial, 2006, p.38. ISBN 8496169898. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Brodetsky, S.: A first course in nomography . 1920.
  • Brodetsky, S.: article Nomography a Glazebrook, R. (Ed.): Dictionary of Applied Physics, vol. III: 635. Macmillan and Co London, 1923.
  • D'Ocagne, M.: Traité de nomographie. Gauthier-Villars. París, 1899. 2 a ed., 1921.
  • D'Ocagne, M.: Calcul graphique et nomographie. Doin. París, 1907. 3 a ed., 1924.
  • D'Ocagne, M.: Li calcul simplifié parell els procedeixes Mecàniques et graphiques. Gauthier-Villars. París. 1 edició, 1894 (¿?), 2 a ed. ampliada, 1905, 3 a ed. completament revisada i ampliada, 1928. Traducció anglesa d'aquesta última per J. Howlett i M. R. Williams, amb introducció i notes: Li calcul simplifié: graphical and mechanical methods for simplifying calculation. Volum 11 de la "Charles Babbage Institute Reprint Series for the History of Computing". The MIT Press i Tomash Publishers. 1986. ISBN 0-262-15032-8.
  • Parellada García, A.: Gràfiques i nomogrames. Dossat. Madrid, 1942.
  • Sec de la Garsa, R.: nomogrames l'enginyer. P. Orrier. Madrid, 1911.
  • Soreau, R.: Nomographie. Théorie des abaques. Chiron. París, 1921.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nomograma Modifica l'enllaç a Wikidata