Vés al contingut

Novel·la de terror

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La novel·la de terror és la novel·la que pretén causar por en el lector mitjançant l'alteració d'elements de la realitat i grans dosis de suspens. El seu origen està en la novel·la gòtica del romanticisme i en les històries del folklore destinades a espantar els nens o explicades en festes amb presència del sobrenatural.

Els elements que poden causar terror són éssers o forces del mal (dimonis, monstres, esperits...), personatges amb una malaltia mental o amb ganes de ferir (assassins en sèrie, revenges...), indrets maleïts (cementiris, maleficis, boscos, cases abandonades...) o bé desastres, siguin naturals o artificials (virus, guerra...). Modernament té trets en comú amb la fantasia i la ciència-ficció, ja que comparteixen alguns elements i personatges oposats al realisme. La novel·la de terror pot tenir qualsevol ambientació, tant pel que fa a l'espai com a l'època.

Alguns autors reconeguts del gènere són Ann Radcliffe, Edgar Allan Poe, Bram Stoker, H. P. Lovecraft, Anne Rice i Stephen King.