Omar Chaparro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOmar Chaparro

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 novembre 1974 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Chihuahua (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Alçada1,69 m Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, presentador de televisió, actor de televisió, cantant Modifica el valor a Wikidata
Activitat1996 Modifica el valor a Wikidata –
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1410318 TMDB.org: 1134885
Facebook: soyomarchaparro Twitter (X): OMARCHAPARRO Instagram: omarchaparro Musicbrainz: af890217-cbec-4d3f-a287-caf5f88b9549 Modifica el valor a Wikidata

Omar Rafael Chaparro Alvídrez (Chihuahua, Mèxic, 26 de novembre de 1974) és un humorista, actor, cantant, compositor, productor, conferenciant i presentador de ràdio i televisió mexicà.[1]

És conegut per crear i interpretar als seus personatges humorístics en els seus programes de ràdio i televisió on també és presentador, per actuar en diverses pel·lícules mexico-americanes i pel seu doble rol protagonista en la pel·lícula musical de Netflix, en homenatge a Pedro Infante, Como caído del cielo. A més de ser reconegut com la veu en latino del panda Po, a la pel·lícula Kung Fu Panda.

També es va consolidar com a cantant i ha gravat dos discos, entre ells, està el seu destacat disc titulat Me enamoré de ti, que va incloure els seus tres èxits "Sigues tan hermosa", "Me enamoré de ti" i "Aferrado".

Carrera[modifica]

Va néixer el 26 de novembre de 1974 a Chihuahua, Mèxic, i abans de començar la seva carrera artística, Omar va ser campió nacional de karate, va estudiar Administració d'Empreses en la Universitat Autònoma de Chihuahua i va tenir diverses ocupacions, des de repartidor de pizzes, cambrer i barman.

El 1996, va començar la seva carrera a la fama en el seu natal Chihuahua en el programa de ràdio Los Visitantes de l'estació D95 al costat del seu amic Federico "Perico" Padilla, on va crear molts dels seus famosos personatges com La Licenciada Pamela Juanjo Lee Jones, Chole Ramos, Yahairo, El Ranchero Chilo i La Yuyis Montenegro, entre altres. A causa de l'èxit d'aquest programa de ràdio, va ser convidat a fer un programa en el canal de televisió local de Chihuahua, programa de televisió que es diu Los Visitors.

Amb l'èxit aconseguit en el seu natal Chihuahua, Chaparro va viatjar a la Ciutat de Mèxic a la recerca de millors oportunitats i audicionó per a molts programes i cadenes de televisió, però és a partir de Telehit (per a televisió per cable) que va rebre la seva primera oportunitat i en 2001 va començar la sèrie de televisió Black & White que inicialment va conduir amb Arturo Macías, al poc temps de la sortida d'aquest últim del programa, Omar passava a persones del públic al fet que estiguessin amb ell en el programa i ocasionalment acudien "Perico" i Rafael "Rafita" Balderrama, sent aquests dos últims els que es van quedar amb ell en la conducció del programa i també es van donar a conèixer nacionalment els personatges de Chaparro anteriorment esmentats, la qual cosa va augmentar encara millor la qualitat de la producció i amb això l'audiència.

A causa del seu talent per a fer diferents veus i personatges, Omar va ser convidat a participar en diverses comèdies de televisió com XHDRBZ (a l'esquetx "Medicazos de la vida real"), La Hora Pico i La Jaula. Al desembre de 2002, Chaparro es va unir al programa matutí de ràdio Ya Párate, amb Facundo Gómez, Mario "La Garra" Cuevas i Tamara Vargas, on va romandre fins a març de 2018. Al setembre de 2003, Omar es va unir a la segona temporada del reality show Big Brother VIP, on va romandre 64 dies. Obtenint el 64% dels vots, es va convertir en el primer home a guanyar un reality a Mèxic.[2]

El seu gran èxit per part del públic que va tenir en Black & White al costat dels seus amics "Perico" i "Rafita", va portar a Televisa a proposar-los un nou projecte en l'horari estel·lar de Canal 5 per a televisió oberta. És així com Televisa crea per a ells el programa de televisió No Manches estrenat al març de 2004 amb Omar en la conducció principal. Un programa familiar, amb acudits, personatges i convidats musicals, sketches i amb convidats internacionals com Robbie Williams, Shakira, Hanson i Thalía, entre molts altres.[3]

El juliol d'aquest any, Omar va viatjar a Grècia per a cobrir els Jocs Olímpics, amb l'equip de Televisa Deportes, fent comèdia. En aquest any va fer el seu debut al cinema en la pel·lícula Puños Rosas en el paper de Chuy i també va fer la veu per al personatge Síndrome en el doblatge en castellà de la pel·lícula Los Increíbles.

El 2005 va debutar al teatre amb l'obra La cena de los idiotas, on hi va actuar amb José Elías Moreno i Luis Gatica, entre altres, obtenint nombrosos premis com el millor nou actor.[4] El juliol d'aquest mateix any va obtenir el segon lloc en el concurs del programa Otro rollo, "Festival Original Cantado y Único", i mesos després, va guanyar el primer lloc en l'edició especial del reality show de ball Bailando por un sueño, Bailando por México, obtenint de nou la majoria absoluta amb el 50% de la vots. Després, també va debutar com a empresari, llançant la seva pròpia línia de roba, sota el nom de Bros Club, que està disponible exclusivament a Sears Mèxic i mesos després, al desembre, Chaparro va obrir el seu restaurant-bar que porta aquest mateix nom en el seu natal Chihuahua.

Al gener de 2006, es va unir al reality xou de cant Cantando por un sueño, aconseguint el cinquè lloc i més tard, al costat del seu amic, el també comediant Adrián Uribe (amb qui realitzarien més tard junts una gira d'humor pels Estats Units i Mèxic entre 2016 i 2018) van conduir el programa de concursos ¡Buenas Tardes!. En aquest mateix any, Omar també va ser convidat a participar en alguns episodis de la telenovel·la La fea más bella i després, va viatjar de nou amb l'equip de Televisa Deportes a la Copa Mundial 2006 a Alemanya, per a fer seccions de comèdia i per primera vegada fent dueto amb el també comediant Eugenio Derbez, amb qui igualment va treballar en les transmissions dels Jocs Olímpics de Pequín 2008 i la Copa Mundial de Sud-àfrica 2010.

Tres mesos després, Omar va debutar com showman, l'alliberament del seu propi programa escrit per ell mateix, prenent el seu espectacle a moltes ciutats de Mèxic i els Estats Units,, Omar Chaparro, un Show de Altura, un espectacle familiar en el qual introdueix els seus famosos personatges, bromes i música, a més de fer el doblatge a l'espanyol de l'àvia en la pel·lícula Hoodwinked (Buza Caperuza, en castellà).

El febrer de 2007, Omar s'inclou al llibre Televisa Presenta per a celebrar el seu 50° aniversari. El 15 de maig d'aquest any, va debutar com a actor en la televisió, en la sèrie de televisió Sexo y Otros Secretos, la versió mexicana de la sèrie estatunidenca Sex and the City i dos mesos més tard, Omar va aparèixer a l'edició d'estiu Piel de Estrellas, de la revista TV y Novelas México.

Al juny de 2008, va saltar al món del doblatge realitzant la veu del personatge del panda Po en la pel·lícula Kung Fu Panda.[5] Tres mesos després, Omar va ser contractat per Telefutura (avui UniMás), l'estació germana de Univisión, per a reemplaçar a Marco Antonio Regil en la conducció del programa de concursos ¿Qué dice la gente?.

El 4 de setembre de 2010, Omar condueix la primera edició dels Kids Choice Awards Mèxic del canal Nickelodeon, al costat de la cantant Anahí[6] i al mes següent, va ser conductor i comediant del programa miscel·lani d'entretención, música i humor Sabadazo, programa que va romandre sis anys a l'aire i on va compartir conducció amb l'actriu argentina Cecilia Galliano i la periodista d'espectacles Laura G. En el 2011, Omar torna a realitzar el doblatge del panda Po en la pel·lícula Kung Fu Panda 2, on va plorar en gravar l'escena final d'aquesta pel·lícula.[7]

En 2012, torna al cinema realitzant i protagonitzant la pel·lícula còmica i d'acció Suave Patria, al costat del seu amic Adrián Uribe i al recordat primer actor Héctor Suárez, aquesta pel·lícula va ser dirigida per Francisco "Panda" Padilla i produïda pel propi Chaparro.[8][9] A això, se sumen les seves participacions en altres pel·lícules tant mexicanes com estatunidenques i estrangeres on va compartir rols amb Jaime Camil, Martha Higareda, Mauricio Ochmann, Marimar Vega i el propi Eugenio Derbez.

Aquest mateix any, va actuar en l'obra teatral Spamalot amb Los Mascabrothers i més tard, llança el seu primer àlbum com a cantant titulat El gori gori, el qual va fer a manera d'homenatge als grans de la cultura musical i humorística mexicana, entre ells, està el recordat cantant i actor Pedro Infante, una de les seves inspiracions.[10][11] L'any següent llança l'únic senzill Me querrás cuando me marche,[12] a més de compartir conducció amb la cantant i actriu Lucero i la model Blanca Soto en l'edició 2013 dels Premis Grammy Llatins.

Dos anys després, Omar va llançar el seu segon disc i de tall seriós Me enamoré de ti, on inclouen 14 cançons, dues cançons escrites i compostes per Espinoza Paz, dues covers i a més, el mateix Omar és coautor de quatre cançons. Allí es desprenen els seus senzills molt coneguts com "Sigues tan hermosa" (cançó dedicada a la seva esposa Lucy pel seu aniversari de matrimoni) i la cançó del mateix nom de l'àlbum. Més tard, va llançar el seu nou senzill promocional "Aferrado" i també ha gravat duets amb altres artistes.

En 2015, va participar com la veu de Patín Patán en la tercera pel·lícula de Huevocartoon, Un gallo con muchos huevos, perquè l'any següent tornés a realitzar el doblatge del panda Po en Kung Fu Panda 3. Mesos després, abandonaria Televisa per a concentrar en la seva carrera actoral al cinema.

En 2017, fa la veu de Condorito, en la versió llatinoamericana de la pel·lícula animada xilena homònima, ja que a Xile ho fa l'actor de doblatge xilè Rodrigo Saavedra. A més d'actuar en noves pel·lícules, Omar va aclarir en un mitjà que estaria pensant a protagonitzar i produir una pel·lícula de comèdia musical inspirada en Pedro Infante, aquesta producció es cridaria Como caído del cielo i seria produïda per Netflix. A més va conduir les dues versions dels Premis de la Ràdio.

En 2019, Omar va tornar a la conducció de televisió, primer va animar la versió mexicana del reality show còmic de cuina, ¡Nailed it! México, de Netflix, estrenat en febrer i segon, el reality musical ¿Quién es la máscara? en el seu retorn a Televisa després de tres anys, aquest programa és la versió mexicana dels programes The Masked Singer i King of Mask Singer.

En 2020, Omar va ser el presentador de l'edició 2020 de la VII edició dels Premis Platino. Actualment, és conductor del seu late show Tu-Night, transmès pel canal mexicoamericano Estrella TV; a més d'actuar en pel·lícules noves.

A part de ser humorista, cantant, actor i conductor de ràdio i televisió, Omar és conferencista; i ha fet conferències de motivació, satisfacció i superació personal per tot el país i pels Estats Units (des de fins del 2018), sota el nom de RetOmar, el camino a la felicidad.

Vida personal[modifica]

És el fill varó d'una família de Chihuahua, té dues germanes.

El 25 d'agost de 2001, va contreure matrimoni amb la seva parella Lucía Ruíz de la Penya, amb qui té tres fills. Ells tenen un lloc web dedicat a la família anomenat Familia al 100.

Resideixen en la Ciutat de Mèxic, després d'haver viscut durant alguns anys a Los Angeles, Califòrnia, als Estats Units;[13] tanmateix viatja sovint cap allà per gravar els capítols del seu programa late show Tu-Night.[14]

Discografia[modifica]

Àlbumes d'estudi[modifica]

  • 2012: El gori gori
  • 2014: Me Enamoré de Ti[15]

Senzills[modifica]

Com a cantant solista
  • Me querrás cuando me marche
  • Que manera de perder (Amor a primera visa)
  • Sigues tan hermosa
  • Me enamoré de ti
  • Aferrado
  • ¿De qué me sirve el cielo? (Como caído del cielo)
  • Las locuras mías
Com a artista invitat

Soundtracks[modifica]

  • 2003: Big Brother VIP 2003
  • 2005: Ya Párate
  • 2006: Cantando por un Sueño CD + DVD
  • 2013: Amor a primera visa
  • 2016: Compadres
  • 2017: Stuck
  • 2018: La boda de Valentina
  • 2019: Como caído del cielo

Vídeos musicals[modifica]

  • Maldita suerte i Nuevo amor, de Banda Pequeños Musical
  • Besos de amor, de Flex i Ricky Rick
  • Porque tú me lo pides, de José Manuel Figueroa
  • Por recuperarte, de Los Rojos

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Any Pel·lícula Paper Nota
2004 Puños Rosas Chuy Debut en cinema
Los Increíbles Síndrome/Buddy Pine Doblatge
2006 Hoodwinked! Abuelita Doblatge
2008 Aire Curtmetratge
Kung Fu Panda Po, el panda Doblatge
2011 Kung Fu Panda 2
2012 Right of love Henry Debut en cinema anglosaxó
Suave Patria Óscar Alvídrez
2013 Amor a primera visa Carlos Nicanor "Canicas" Castro
2015 Super rápidos y mega furiosos[16] Juan Carlos de la Sol
Un gallo con muchos huevos Patín Patán Doblatge
2016 Kung Fu Panda 3 Po, el panda Doblatge
Guerrero Azteca Comandant Honey Badger
Compadres Diego Garza
No manches Frida Ezequiel "Zequi" Alcántara
2017 Stuck Ramón
How to Be a Latin Lover Mesero Petit paper
Condorito: la película Condorito Doblatge
2018 La Boda de Valentina Ángel
Marcianos vs. mexicanos Rey Marciano Doblatge
Overboard Burro
Superagente canino Gabriel
2019 No manches Frida 2 Ezequiel "Zequi" Alcántara
Pokémon: Detective Pikachu Sebastián
Tod@s caen Adán Casanova
Los Rodríguez y el más allá Agente JJ Debut en el cine español
Como caído del cielo Pedro Guadalupe Ramos / Pedro Infante
2021 Luca Tío Ugo Doblatge
2022 ¿Y cómo es él? Jero

Televisió[modifica]

Any Programa Notes
1998-2000 Los Visitors Conductor/Comediant
2001-2003 Black & White Comediant/Conductor (des de mitjans de 2001)
2004-2006 No Manches Conductor/Comediant
2006 Buenas Tardes
2008 ¿Qué Dice la Gente? Conductor
2009-2010 Los diez primeros Conductor/Comediant
2010-2016 Sabadazo
2019-2020 ¡Nailed It! México Conductor
¿Quién es la máscara?
2020-present Tu-Night

Ràdio[modifica]

Any Programa Notes
1994-1999 Los Visitantes Conductor
2002-2018 Ya Párate

Realities[modifica]

Any Reality Lloc
2003 Big Brother VIP 2 Guanyador
2005 Festival Original, Cantado y Único (Secció d' Otro rollo) Segon lloc
Bailando por México (Edició especial de Bailando por un sueño) Primer lloc
Bailando por el Teletón Segon lloc
Guerra de Villancicos
2006 Cantando por un sueño Cinquè lloc
2009 Hazme reír y serás millonario Primer lloc (Copa Chespirito)

Aparicions en televisió[modifica]

Any Telenovel3la/Sèrie/Programa
2002 Salón 21 Concierto OV7
2003 XHDRBZ
La Hora Pico
La Jaula
No te hagas wey con el Teletón
2004 Juegos Olímpicos de Verano de Atenas
Premios Oye
Rebelde
No te Hagas wey con el Teletón
Teletón
2005 Celebremos México
2006 La fea más bella
La Jalada del Mundial (Copa Mundial Alemanya 2006)
Plaza Sésamo
El Juicio del Teletón
Teletón 2006
Una bella Navidad para la fea (Especial nadalenc de La fea más bella)
2007 Sexos y otros secretos
Premios TVyNovelas 2007
2008 Panda jadas olímpicas (Jocs olímpics Bejjing 2008)
2010 Las manadas de Derbez y Chaparro (Copa Mundial Sud-àfrica 2010)
Kids Choice Awards México 2010
2013 Premis Grammy Llatins 2013
2014 Teletón 2014
2015 Sábado gigante
2016 Premis TVyNovelas 2016
Fiesta Mexicana 2016
2017 Premis TVyNovelas 2017
Premios de la Radio 2017
2018 Premios de la Radio 2018
2019 VII edició dels Premis Platino
2020 VIII edició dels Premis Platino

Teatre[modifica]

Any Obra Paper
2005 La cena de los idiotas Agustín Morán, "Idiota"
2012 Spamalot Sir Robin

Gires d'humor[modifica]

  • Omar Chaparro, un show de altura (2005-2015)
  • Imparables (amb Adrián Uribe) (2016-2018)

Premis i nominacions[modifica]

Premis i nominacions
Any Premiación Categoria Treball Resultat
2006 Premi Nacional de Locució Trajectòria com a conductor[17] Ell mateix Guanyador
2009 Premis Tomate y Novelas (Hazme reír y serás millonario) Millor Protagonista Masculí[18] Telenovel·la "Corazón partío" Guanyador
2011 Kids Choice Awards México Conductor Favorit Sabadazo Nominat
2012 Kids Choice Awards México Actor de Doblatge Favorit Po, el Panda a Kung Fu Panda 2 Guanyador
2019 Premis Canacine Actor favorit del públic No manches Frida 2 Guanyador
2020 Premis Produ Millor Conductor de Televisió ¿Quién es la máscara? Guanyador

Referències[modifica]

  1. «Omar Chaparro - Biografía». Esmas. Arxivat de l'original el 2020-02-02. [Consulta: 17 juliol 2013].
  2. «Omar Chaparro, un campeón de altura». El Siglo de Torreón, 03-12-2003. [Consulta: 17 juliol 2013].
  3. «No Manches Web Oficial». Esmas. [Consulta: 17 juliol 2013].
  4. «Se luce Chaparro en 'La cena de los idiotas'». El Porvenir, 20-10-2005. Arxivat de l'original el 3 de desembre de 2013. [Consulta: 17 juliol 2013].
  5. Liliana Lejarazu. «Omar Chaparro encabeza elenco de Kung Fu Panda». Agencia Reforma, 12-06-2008. Arxivat de l'original el 4 de setembre de 2012. [Consulta: 17 juliol 2013].
  6. «Omar Chaparro y Anahí conducirán los Kids' Choice Awards México 2010». Informador, 18-08-2010. Arxivat de l'original el 2017-08-10. [Consulta: 17 juliol 2013].
  7. «Omar Chaparro sigue su voz interior». Informador, 06-06-2011. Arxivat de l'original el 2017-08-10. [Consulta: 17 juliol 2013].
  8. «Omar Chaparro y Adrián Uribe hacen pareja en “Suave Patria”». La Razón San Luís, 11-07-2001. Arxivat de l'original el 17 de juliol de 2013. [Consulta: 17 juliol 2013].
  9. «Adrián Uribe y Omar Chaparro planean secuela de 'Suave Patria'». TV Notas, 01-03-2013. [Consulta: 17 juliol 2013].[Enllaç no actiu]
  10. «Omar Chaparro lanza su primer disco "El gori gori"». CBTelevisión, 01-08-2012. Arxivat de l'original el 29 d'octubre de 2013. [Consulta: 17 juliol 2013].
  11. «Omar Chaparro lanza su disco». Pulso Político, 31-07-2012. Arxivat de l'original el 22 de desembre de 2013. [Consulta: 17 juliol 2013].
  12. «El nuevo disco de Omar Chaparro recibe críticas negativas». starMedia, 28-02-2013. Arxivat de l'original el 4 de març de 2016. [Consulta: 17 juliol 2013].
  13. mlopezd. «Tras vender su casa en Los Ángeles, Omar Chaparro ya vive en México» (en castellà), 22-10-2020. [Consulta: 19 febrer 2021].
  14. «A Omar Chaparro le sienta bien el trabajo independiente» (en castellà), 07-02-2021. [Consulta: 19 febrer 2021].
  15. «Omar Chaparro lanza su segundo disco». Arxivat de l'original el 21 d'octubre de 2014. [Consulta: 24 setembre 2014].
  16. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2018-01-12. [Consulta: 22 juliol 2022].
  17. «Recibe Omar Chaparro Premio Nacional de Locución». Caracol, 7 DICIEMBRE 2006. [Consulta: 17 juliol 2013].[Enllaç no actiu]
  18. «Omar Chaparro recibe premio Tomate y Novelas». Los 40 Principales, 07-12-2009. [Consulta: 17 juliol 2013].