Omayra Sánchez Garzón

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOmayra Sánchez Garzón
Biografia
Naixement28 agost 1972 Modifica el valor a Wikidata
Armero (Colòmbia) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 novembre 1985 Modifica el valor a Wikidata (13 anys)
Armero (Colòmbia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata (Erupció volcànica Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupacióestudiant Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 25250364 Modifica el valor a Wikidata

Omayra Sánchez Garzón (Armero, Colòmbia, 1972, 28 d'agost - Armero, Colòmbia, 1985, 16 de novembre) va ser una nena colombiana de 13 anys, que el 1985 va morir a l'erupció del volcà Nevado del Ruiz. Va guanyar el reconeixement mundial per haver estat atrapada al fang i les restes de casa seva durant tres dies, mentre les càmeres de televisió transmetien constantment les darreres hores de la seva vida. Al lloc on va patir l'agonia, hi ha un pòster de la Fundació Armando Armero, que forma part del Centre d'Interpretació de la Memòria i la Tragèdia d'Armero, que explica la seva història.

Després que un lahar li enderroqués la casa, va quedar atrapada sota la runa, amb les cames atrapades entre una làmina de ciment i el cadàver de la seva tieta, on va estar tres dies enmig del fang. La seva valentia i dignitat van commoure periodistes i socorristes que van fer un gran esforç per revifar-la. Després de 60 hores de lluita, va morir, probablement de gangrena o hipotèrmia. La seva mort va revelar que els funcionaris no eren capaços de respondre adequadament a l'amenaça volcànica en comparació amb els esforços per aconseguir i atendre les víctimes capturades pels voluntaris i el personal de rescat, tot i els subministraments i equips inadequats.[1]

Una fotografia seva, feta pel periodista Frank Fournier, va ser publicada als mitjans de comunicació de tot el món. La foto va rebre el recopneixement de Foto de l'any de la World Press el 1986. Omayra s'ha mantingut com una figura de la cultura popular, recordada a través de la música, la literatura i articles commemoratius.

Referències[modifica]

  1. «Colombia y otras sangres» (en castellà). banrepcultural.org. Arxivat de l'original el 11 octubre 2012. [Consulta: 15 novembre 2020].