Opistotels

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Opistotel)
Infotaula d'ésser viuOpistotels
Opisthothelae Modifica el valor a Wikidata

Hogna radiata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
SubfílumChelicerata
ClasseArachnida
OrdreAraneae
SubordreOpisthothelae Modifica el valor a Wikidata
Pocock, 1892
Infraordres

Els opistotels (Opisthothelae) són un tàxon de l'ordre Araneae, que inclou els migalomorfs i els araneomorfs, però exclou els mesotels. Opisthothelae es presenta de vegades com un clade sense categoria taxonòmica[1][2]i, a vegades com un subordre d'Araneae.[1] En aquest últim cas, Mygalomorphae i Araneomorphae són degradats a infraordres.

La relativament recent creació d'aquest tàxon s'ha justificat per la necessitat de distingir aquestes aranyes de les Mesothelae, que mostren moltes de les característiques més primitives. Els que distingeixen entre Mesothelae i Opisthothelae són:

  • Les plaques tergals a l'abdomen de Mesothelae però absents a Opisthothelae;
  • L'absència gairebé total dels ganglis a l'abdomen d'Opisthothelae;
  • La posició de quasi-mediana de les fileres a Mesothelae en comparació amb la posició distal d'Opistothelae;
  • L'absència de glàndules de verí en la majoria de les espècies Mesothelae.

Entre Opisthothelae, els quelícers de Mygalomorphae apunten directament cap avall al davant de l'obertura boca i només permeten a l'aranya mossegar la seva presa de dalt a baix, mentre que en Araneomorphae s'enfronten els uns als altres com tenalles, el que permet una adherència més ferma. És difícil distingir entre araneomorfs i migalomorfs en la primera inspecció tret que les mostres siguin prou grans per permetre l'examen immediat dels quelícers.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Scientific name: Opisthothelae* in Brands, S.J. (comp.) 1989-present. The Taxonomicon. Universal Taxonomic Services, Zwaag, The Netherlands. http://taxonomicon.taxonomy.nl/. Access date: 8 December 2010
  2. Coddington, J.A.. «Phylogeny and Classification of Spiders». A: Ubick, D., Paquin, P., Cushing, P.E., and Roth, V.. Spiders of North America: an identification manual (PDF). American Arachnological Society, 2005, p. 18–24. ISBN 0-9771439-0-2 [Consulta: 12 octubre 2008].  Arxivat 2008-12-09 a Wayback Machine.
Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.