Orghana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOrghana
Biografia
Naixementsegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Mortdècada del 1260 Modifica el valor a Wikidata
Khatun Kanat de Txagatai
1252 – 1261
← Yesü MöngkeAlghu → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: 1251 Modifica el valor a Wikidata)
Altres
TítolReina regnant
Princesa Modifica el valor a Wikidata
CònjugeKara Hülëgü
Alghu Modifica el valor a Wikidata
FillsMubarak Xah
 ( Kara Hülëgü) Modifica el valor a Wikidata
ParesTuralji Modifica el valor a Wikidata  i Checheyikhen Modifica el valor a Wikidata
GermansHuchuhadun (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Orghana, Orkina, Arghanah, Orakina o Ergene Khatun fou una princesa oirat de l'Imperi Mongol i governant del Kanat de Txagatai primer en nom del seu marit absent i després del seu fill menor. Era descendent del cap oirat Qutuqi Beqi, i de la princesa Chechigyen, filla de Genguis Khan.

Es va casar amb Kara Hülëgü, net de Txagatai Khan i fill de Mutugen. El seu marit fou confirmat com a kan de l'ulus de Txagatai Khan el 1242, per voluntat de l'avi (amb l'acord en el seu moment de Genguis Khan) i del gran Khan Ogodei (que havia mort el 1241). Però el nou gran kan Guyuk no simpatitzava amb l'elecció d'un net com successor mentre hi havia fills vius i el 1246 el va deposar i va nomenar un príncep que era amic personal seu, Yesü Möngke, cinquè fill de Txagatai Khan i per tant oncle de Kara Hülëgü.

Quan els tuluïdes van substituir als ogodeïdes el 1251, Kara Hülëgü va donar suport al nou gran kan Mongke, un tuluïda, i aquest va deposar a Yesü Möngke i va nomenar altre cop a Kara Hülëgü (1252) i el va enviar a l'ulus de Txagatai per assolir el control dels afers i executar al seu oncle deposat. No obstant va morir en el camí de retorn. La seva esposa Orghana, que ja era al kanat, va portar a terme l'execució ordenada en nom del seu espòs. Mongke li va permetre governar com a regent en nom del seu fill menor d'edat Mubarak Xah. Va governar del 1252 al 1261. Rashid al-Din diu que li va organitzar un banquet a Hulegu (el futur kan il-kànida de Pèrsia) quan el seu exèrcit anava per Àsia central cap a l'Iran el 1255.

El 1260, mort Mongke, va esclatar la guerra civil, i Arik Boke va enviar a Alghu a Beshbalik per consolidar el seu poder. Alghu va apartar a Orghana del govern i aquesta va haver de fugir a Mongòlia (1261). Aprofitant la lluita entre Arik Boke i Kubilai Khan, Alghu va actuar com un kan autònom, i es va posar al costat de Kubilai, matant als oficials d'Arik Boke. Després de diverses batalles, Arik Boke va enviar a Masud Beg i Orghana a entrevistar-se amb Alghu per negociar la pau. Alghu es va casar amb la bella, intel·ligent i discreta Orghana i va nomenar (o confirmar) a Masud com a virrei a Transoxiana.

A la mort d'Alghu el 1266, Orghana va nomenar al seu propi fill (del primer matrimoni), Mubarak Shah, com a kan. Això va molestar al gran kan Kubilai Khan que va enviar a Barak Khan per agafar el poder a Txagatai. Després d'uns mesos va usurpar el tron de Mubarak Shah amb el suport de la noblesa mongola. Orghana probablement va morir en aquest temps.

Bibliografia[modifica]

  • R. Grousset, L'empire des steppes