Pal·lant (fill d'Evandre)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Pal·lant».
Infotaula personatgePal·lant
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Assassinat/da perTurnus Modifica el valor a Wikidata
Família
PareEvandre Modifica el valor a Wikidata

Pal·lant (en grec antic Πάλλας, Pal·las) va ser, segons l'Eneida de Virgili, un heroi troià company d'Eneas. Era fill d'Evandre, rei d'Arcàdia.

Lluita al costat d'Eneas contra els rútuls i mostra la seva habilitat com a guerrer matant una gran quantitat d'enemics. Se'l compara, pel seu valor, amb el rútul Lausus, fill de Mezenci. Però, enfrontat amb Turnus, mor a les seves mans. Turnus li pren el cinyell de la seva espasa com a trofeu. Durant la resta del llibre X de l'Enèida, Eneas està dolgut i enfurismat per la mort de Pal·lant i es llança entre els enemics per escometre Turnus. Però Juno aparta al rei per evitar-li la mort. Eneas mata a Lausus, i immediatament ho lamenta. S'entaula un combat on Eneas venç i mata Mezenci. Quan Eneas s'enfronta a Turnus, aquest li suplica pietat, i està a punt de perdonar-li la vida, però veu que porta el cinyell de Pal·lant i li lleva la vida sense pietat.

Evandre va enterrar Pal·lant al cim d'un turó, el Palatí, que va rebre el seu nom. Però una tradició anterior a l'Eneida deia que va ser Pal·lant qui va enterrar el seu pare Evandre a dalt del turó del Palatí.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 409. ISBN 9788496061972. 
  2. Virgili. Eneida, X, 480-908

Vegeu també[modifica]