Peu de ribella

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Palanganer)
Jump to navigation Jump to search

Un peu de ribella, ribeller o trespeus [1][2] és un moble de fusta o ferro d'uns 85 centímetres d'alçada que serveix de peu o de suport d'un ribella o rentamans.[3]

Ribeller al museu de Llampisteria a Gmunden (Àustria)

Constava d'un cèrcol superior al qual s'encaixava el recipient, sovint amb dues nanses laterals per posar-hi la sabonera o penjar la tovallola. Entre les potes, a uns vint centímetres del sòl hi havia una plataforma sobre la qual s'hi posava el gibrell. Els de tipus colonial eren una mica diferents adoptant la forma de moble de fusta.[4]

Hi ha models dels quals les potes del darrere es prolongaven per a sostenir un mirall. Certs ribells tenien un orifici central amb un tap per buidar-lo fàcilment en una galleda o gerra. El ribeller s'instal·lava normalment als dormitoris i servia per a la neteja personal. Es complementava amb una gerra de pisa o de metall que contenia l'aigua així com altres estris de neteja com el sabó o les tovalloles. Amb l'arrivada de les xarxes d'aigua potable i d'evacuació van esdevenir obsolets.

« Observant la cara estranyada de na Carme, que el fitorava amb preguntes, comprengué que havia d'esforçar-se per despertar. S'aixecà de llit trontollejant. Anà al peu de ribella. Na Carme tenia encara el pitxer a la mà: «No en queda d'aigua. Ara te'n pujaré». Na Carma baixà l'escala i anà a la cuina a omplir el pitxer. »
Pere Bonin, Ombres de marjal, 2000[5]

Referències[modifica]

  1. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «trespeus». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  2. «ribeller». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Peu de ribella». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. «Colonial Washstand» (en anglès). Popular Mechanics. Hearst Magazines, març 1986, pàg. 121–. ISSN: 00324558.
  5. Bonnin, Pere. Ombres de Marjal. Moll, 2000, p. 181. ISBN 9788427310452.