Pallasso malèfic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Gent disfressada de pallassos malèfics

El pallasso malèfic és un personatge de la cultura contemporània que exagera els trets dels pallassos típics per subvertir-los i convertir-los en quelcom que fa por (coulrofòbia). Així, un assassí, un lladre o un monstre pot agafar la disfressa d'un pallasso, com succeeix a pel·lícules de terror. Apareix igualment en novel·les, com It de Stephen King i als còmics, com la figura del Joker, antagonista de Batman.

Les primeres aparicions dels personatge daten de finals de segle XIX[1] però no va ser fins a la generalització de la cultura audiovisual que va esdevenir una figura arquetípica. El fet d'associar característiques negatives a un personatge que pretén estar lligat a l'humor i la bondat prové de dues característiques de la seva aparença física: el gran somriure, que s'assembla al del diable si ensenya les dents, i el maquillatge exagerat, que oculta la vertadera identitat i permet desconfiar de la persona.

Referències[modifica]

  1. Morgan, Jack (2002). The biology of horror: gothic literature and film. Carbondale: Southern Illinois University Press. pp. 41–42. ISBN 978-0809324712

Vegeu també[modifica]