Panamà (indumentària)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un panamà amb forma de borsalino

El panamà, o barret panamà, és un barret de palla que imita la forma del barret de feltre. Aquest disseny procedeix de l'Equador (on és anomenat jipijapa);[1][2] el nom amb què és conegut internacionalment sembla derivar del fet que s'exportaven a través del Panamà, o bé de la populartizació que rebé el 1906 en ésser dut pel president dels EUA Theodore Roosevelt en la inauguració del Canal de Panamà.[3]

Des d'inicis del segle XX el panamà és prou habitual a l'estiu, i tot l'any en climes càlids; encara avui és el barret d'estiu més popular, potser perquè combina la frescor, i l'efectivitat en la protecció contra el sol, amb l'elegància d'un homburg o un borsalino. Actualment, però, se'n fan amb tota mena de formes. El capell de palla mallorquí és prou anàleg al panamà (o un tipus de panamà).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Panamà
  1. En el si de l'exèrcit espanyol aquest mateix nom de jipijapa s'havia aplicat a un tipus força diferent de barret: el de palla d'ala ampla i plana que servia com a lligadura de campanya en colònies com Cuba i les Filipines.
  2. "Sombrero panamá o jipijapa". Dins: Rivière, Margarita. Diccionario de la moda: los estilos del siglo XX. Barcelona: Grijalbo, cop. 1996. P. 249.
  3. "Sombrero panamá". Dins: Bandrés Oto, Maribel. El vestido y la moda. Barcelona: Larousse, cop. 1998. P. 331.