Pandòsia (Bruttium)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Pandòsia fou una ciutat del Bruttium propera a la frontera amb Lucània. Estrabó diu que era "al damunt" de Consèntia, en poprobable ciutat Acri, en provincia de Cosenza Italia.

Segons Estrabó fou una ciutat dels enotris i fins i tot per un temps la capital dels seus reis; fou colonitzada pels grecs i Scylax l'esmenta entre les ciutats gregues d'Itàlia.

Probablement fou colònia de Crotona, però Eusebi diu que fou fundada el mateix any que Metapontum (esmenta l'any 774 aC) i podria ser doncs una ciutat independent. En tot cas si fou independent aviat va passar a dependre de Crotona.

La seva fama deriva de què fou al lloc on Alexandre Molós rei d'Epir va morir en batalla contra els brucis el 326 aC. Un oracle ja havia advertit a Alexandre d'evitar Pandòsia però el rei es va imaginar que es referia a la ciutat del mateix nom a Tespròcia i va ignorar l'advertiment, ja que desconeixia l'existència d'una ciutat del mateix nom a Itàlia (i del riu Pandòsia a la seva rodalia).

A la Segona Guerra Púnica fou ocupada pel cònsol P. Sempronius el 204 aC i és esmentada com una de les ignobiles aliae civitates.

Va ser ciutat romana de certa importància però va desaparèixer durant l'Imperi, per causes desconegudes.

La seva situació no ha pogut estar determinada amb precisió. Una altra ciutat del mateix nom existia a Lucània i s'ha considerat que potser les dos ciutat foren en realitat una de sola, però aquesta hipòtesi no sembla molt probable.