Panono

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula càmeraPanono
Modifica el valor a Wikidata
FabricantProfessional360 GmbH Modifica el valor a Wikidata
TipusCàmera Omnidireccional Modifica el valor a Wikidata
Exposició, Obturador, Enregistrament
Temps d'exposició2 (màxim)
1/4000 (mínim) Modifica el valor a Wikidata
Enregistramentmemòria interna Modifica el valor a Wikidata
Processament digital d'imatges
Sensor d'imatgeCMOS
Format del sensor d'imatge1/4"  (3,2 mm x 2,4 mm) Modifica el valor a Wikidata
Sensibilitat ISO100 (100-1.600) Modifica el valor a Wikidata
Característica
Transmissió de dadesWi-Fi Modifica el valor a Wikidata
Mida11 (diàmetre) cm
Pes480 g Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpanono.com Modifica el valor a Wikidata

Panono és una de les primeres càmeres omnidireccionals capaces de realitzar fotografies 360 graus.

Està formada per 36 objectius d'enfoc fixe que es troben repartits cobrint tota la estructura esfèrica de la càmera.

El funcionament d'aquesta es mol senzill. Per realitzar una fotografia, s'ha d'impulsar la càmera sobre un eix vertical (en la pràctica, llançar-la al aire). Aquesta està equipada amb un acceleròmetre que mitjançant un algoritme determinarà en quin moment la càmera es troba en el punt més alt (i per tant està a punt de començar el descens) i realitzaran 36 fotografies que seran combinades en una gran imatge de 72 megapixels.[1]

Posteriorment la imatge es pot descarregar mitjançant el sistema de xarxa d'àrea local sense fils (WLAN) que incorpora la càmera i una aplicació per sistemes operatius Android i iOS.

Des d'aquesta aplicació l'usuari també pot emmagatzemar les imatges al núvol (fent ús del sistema anomenat stitching), compartir-les a les xarxes socials o integrar-les a pàgines webs (mitjançant una URL pròpia generada per l'aplicació), controlar els paràmetres bàsics (temps d'exposició, ISO, balanç de blancs, HDR) i disparar la càmera de manera remota

Característiques
Diàmetre 11 centímetres
Pes 480 grams
Càmeres 36 càmeres d'enfoc fixe
Memòria interna 16 GB (600 imatges aprox.)
Connectivitat Android i iOs

Mitjançant Xarxa d'àrea local sense fils (WLAN)

Història[modifica]

El primer disseny de prototip va ser realitzat com a treball de final de carrera, d'un jove alemany estudiant d'enginyeria informàtica, Jonas Pfeil.

La idea, que va ser presentada durant la conferència tècnica Siggraph, ve obtenir molt d'èxit. És per això que Jonas Pfiel, juntament amb alguns companys d'universitat, va decidir fundar una startup i intentar comercialitzar la càmera.

Necessitaven 900.000 dòlars americans per poder fer realitat el projecte, i és per això que el 12 de novembre del 2013 van llançar una campanya per finançar col·lectivament el projecte mitjançant la plataforma Indiegogo. Marcant com a data límit per aconseguir els diners el dia 4 de gener del 2014.

La recompensa pels inversors i col·laboradors en la campanya, era un descompte de 50 dòlars sobre el preu final del producte, que tenia prevista la sortida a la venta el tercer trimestre del 2014 a un preu de 599 dòlars.

D'ençà el model inicial s'ha anat modificant millorant tant a nivell de software com de hadware.[2][3]

Durant la campanya a Indigogo es va explicar que les fotos es processaven gratis al núvol. Les captures no es poden extreure de la càmera ni hi ha un programari alternatiu per poder crear tu mateix les panoràmiques. El 2019 mitjançant un correu electrònic als seus usuaris es va informar que es cobrarien 0,79€ per cada fotografia processada.[4][5]

Referències[modifica]

  1. Bracaglia, Dan. «Real world test: The Panono is a 108MP spherical camera» (en anglès). Dpreview.
  2. López, Juan Carlos. «Panono camera» (en anglès). Panono. Arxivat de l'original el 2016-12-20. [Consulta: 5 desembre 2016].
  3. «Panono, la primera cámara esférica con la que podremos tomar fotografías de 360 grados» (en castellà). Xatakafoto.
  4. Pascual Estapé, Juan Antonio. «Imagínate que pagas 2.000 euros por una cámara y te piden 0,79€ por cada foto que hagas: el caso Panono» (en castellà). Computer hoy.
  5. Rus, Cristian. «Esta cámara de más de 2.100 euros hace fotos en 360 grados pero por cada foto que hagas tendrás que pagar 0,79 euros extra» (en castellà). Xataka foto.