Pantaló de peto

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Pantaló granota)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pantaló de peto texà, de carrer

El pantaló de peto, anomenat col·loquialment peto i, a voltes, conegut com a pantaló granota, és una peça de vestir, similar a la granota, consistent en uns pantalons que duen incorporats un peto (peça que cobreix el pit) i un parell de tirants, els quals van de la part superior del peto fins a la part posterior de la cintura. El català pantaló de peto equival a l'anglès overall i dungarees. esp. pantalón con peto (o, col·loquialment, peto), fr. salopette, it. pantaloni con pettorina, port. jardineiras i calças com peitilho (jardineira al Brasil), etc.

Ús clàssic com a roba de treball[modifica | modifica el codi]

Com la granota, el pantaló de peto sorgí a finals del segle XIX com a roba de treball, tant rural com industrial, i continua vigent avui dia amb aquesta funció. El més habitual és dur-lo sobre la roba de carrer per tal de protegir-la de la brutícia. Els pantalons de peto són típics, sobretot, dels jardiners.

També com la granota, el pantaló de peto esdevingué tot un símbol de la condició obrera.

Ús militar[modifica | modifica el codi]

Alguns exèrcits han emprat o empren el pantaló de peto com a uniforme de feineig (per exemple, per als mecànics).

Durant els primers mesos de la Guerra Civil Espanyola, les milícies populars del bàndol republicà usaren com a uniforme de campanya allò que consideraven granota de treball, la qual, sovint, era un pantaló de peto.


El pantaló de peto com a article de moda general[modifica | modifica el codi]

Els pantalons de peto s'usen sovint com a roba informal i de temps lliure, per llur comoditat i practicitat; en aquest cas acostumen de dur-se directament sobre la roba interior.

A partir de mitjan segle XX han sortit versions del pantaló de peto que són autèntics articles de moda, marcadament més sofisticats quant a teixit, disseny i coloració (per exemple, en roba texana), i emprats com a roba de carrer (no pas sobre aquesta). Els pantalons de peto d'aquest tipus es donen sobretot entre dones i infants; també com a vestit per a nadó.


Puntualitzacions terminològiques[modifica | modifica el codi]

Cal distingir clarament entre el pantaló de peto pròpiament dit, amb la part superior consistent en peto i tirants, i, d'altra banda, la granota, que cobreix del tot les espatlles i els braços.

En català col·loquial és habitual anomenar els pantalons de peto simplement com a peto. Emperò, peto significa pròpiament 'pitrera, peça de roba que cobreix el pit'.[1] El terme fou estandarditzat pel TERMCAT amb aquest valor el 1994, potser per a evitar la molesta confusió amb 'pitrera, pit abundós d'una dona', i també fent-se ressò de la vitalitat i longevitat del mot.[2]

En conseqüència, el TERMCAT també admet pantalons de peto com a equivalent de 'pantaló granota', i fins i tot peto com a equivalent de 'peça amb peto', tingui terminació de pantaló o de faldilla. Així doncs, i en nom de la precisió, podríem distingir entre el valor propi de peto (part superior de la peça), d'una banda, i pantalons de peto (amb terminació de pantaló) i vestit de peto (amb terminació de faldilla),[3] sense deixar d'admetre peto, en contextos estrictament col·loquials, com a designació indistinta d'ambdós tipus de peça de roba.


Notes[modifica | modifica el codi]

  1. http://www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Finestra_Neologica/206/ TERMCAT, Peto; http://esadir.cat/lexic/entrades/entry_20030718132249_764/?searchterm=peto&Criteri=Titol Lèxic moda i parament de casa, s.v. "Peto"
  2. A la mateixa font el TERMCAT també especifica que peto no és pas castellanisme, sinó italianisme, provinent de petto ('pit'), i que es documenta en català ja d'antic. Ara bé: com que la càrrega semàntica que ha pres peto en català és idèntica a la que té modernament en espanyol, no seria rar pensar que es deu a calc semàntic d'un mot ja disponible. En efecte: en espanyol, peto significa 'pitrera', en el sentit de 'peça de roba que cobreix el pit', i, per extensió, és també el nom col·loquial que es dóna al 'pantaló de peto'.
  3. El vestit de peto, emperò, es coneix generalment com a pitxi.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pantaló de peto Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Diccionari visual Oxford: català, castellà, anglès, francès. Oxford: Oxford University, cop. 1997. ISBN 84-8104-004-5
  • Rivière, Margarita. Diccionario de la moda: los estilos del siglo XX. Dibujos de Antonio Miró. Barcelona: Grijalbo, cop. 1996. ISBN 84-253-2623-0

Vegeu també[modifica | modifica el codi]