Jaguar europeu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Panthera gombaszoegensis)
Infotaula d'ésser viuJaguar europeu
Panthera gombaszoegensis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaFelidae
GènerePanthera
EspèciePanthera gombaszoegensis Modifica el valor a Wikidata
(Kretzoi, 1938)
Nomenclatura
EpònimGombasek Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Panthera toscana
ProtònimLeo gombaszoegensis Modifica el valor a Wikidata

El jaguar europeu (Panthera gombaszoegensis) és una espècie de mamífer carnívor extint que visqué fa 1,5 milions d'anys. És l'espècie de pantera europea més primerenca coneguda. Se'n coneixen restes fòssils del jaciment italià d'Olivola, així com d'altres localitats d'Itàlia sota el sinònim Panthera toscana. Anteriorment considerat el parent més proper o fins i tot una subespècie del jaguar (P. onca), avui en dia es creu que té un vincle més estret amb el tigre (P. tigris).[1]

Els jaguars europeus eren més grossos que els de Sud-amèrica, de manera que probablement eren capaços d'abatre preses més grosses. S'ha descobert una forma similar a Panthera gombaszoegensis del Plistocè inferior de l'Àfrica Oriental i ambdós tenien caràcters típics del lleó i el tigre.

El jaguar europeu era probablement un animal solitari. Sovint se l'ha considerat un fèlid silvícola, amb costums similars als del jaguar actual, tot i que treballs recents suggereixen que l'associació entre el jaguar europeu i els hàbitats boscosos no era tan estreta com sovint s'ha suposat.[2]

Referències[modifica]

  1. Chatar, N.; Michaud, M.; Fischer, V. «Not a jaguar after all? Phylogenetic affinities and morphology of the Pleistocene felid Panthera gombaszoegensis» (en anglès). Papers in Palaeontology, 8, 5, 2022, pàg. e1464. DOI: 10.1002/spp2.1464.
  2. O'Regan, H.J., A. Turner i D.M. 2002. Wilkinson. European Quaternary refugia: a factor in large carnivore extinction? Journal of Quaternary Science 17(8) 789–795. (Text complet en PDF Arxivat 2006-08-21 a Wayback Machine.)