Vés al contingut

Patella rustica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPatella rustica Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseGastropoda
OrdreArchaeogastropoda
FamíliaPatellidae
GènerePatella
EspèciePatella rustica Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

Patella rustica és una espècie de mol·lusc gastròpode de la família Patellidae[1] present a la mar Mediterrània, i al litoral atlàntic de la península Ibèrica.[2]

Té la conquilla visiblement més elevada que altres espècies del mateix gènere, com Patella caerulea i Patella aspera, que són molt més aplanades. La cara externa és de color gris brut, amb nombroses costelles radials de la mateixa intensitat i bandes de creixement concèntriques. Sobre les costelles radials apareixen fileres de punts negres. La cara interna és llisa i de color groc iridescent amb unes 12-15 bandes radials marronoses. La trobarem a la zona de marees i un poc per damunt d'ella, localment freqüent en alguns llocs.[3]

Reproducció

L'espècie té un cicle reproductor curt i només es reprodueix una vegada a l'any. Les gónades comencen a madurar a l'agost i assoleixen el seu màxim desenvolupament a final d'octubre i durant el novembre. La fresa es produeix coïncidint amb el primer temporal fort de tardor. La fecundació és externa i les larves passen per fase de trocòfora, velíger, pedivelíger i pedivelíger reptant abans d'assolir la capacitat per fixar-se al substrat i iniciar la metamorfosi.

Alimentació

Els juvenils i adults s'alimenten del biofilm que recobreix les roques, format per cianobacteris i propàguls d'algues. Les obtenen raspant amb la ràdula, una estructura que conté un dels biominerals més durs coneguts.

Referències[modifica]

  1. «Patella rustica Linnaeus, 1758 in GBIF Secretariat (2021). GBIF Backbone Taxonomy. Checklist dataset https://doi.org/10.15468/39omei accessed via GBIF.org on 2022-04-13.».
  2. «World Register of Marine Species». [Consulta: 13 abril 2022].
  3. Riedl, Rupert. Fauna i flora del mar Mediterráneo (en castellà). Barcelona: Ediciones Omega, 1986, p. 858. ISBN 84-282-0767-4.