Paul·le Emili Lèpid

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaPaul·le Emili Lèpid
Biografia
Naixement segle I aC
Mort 13 aC
  Cònsol de la República Romana 


  Senador romà 


  Censor romà 

Activitat
Ocupació Polític i militar
Període República Romana
Família
Cònjuge Cornèlia Scipio
Marcel·la (neboda d'August)
Sempronia Atratina Tradueix
Fills Paulus Aemilius Regillus Tradueix
Emília Lèpida (filla de Paul·le Emili Lèpid)
Paullus Aemilius Regulus Tradueix
Marc Emili Lèpid
Luci Emili Paul·le
Pare Luci Emili Paul·le
Modifica les dades a Wikidata

Paul·le Emili Lèpid (llatí: Paullus Aemilius L. F. M. N. Lepidus) fou fill de Luci Emili Paul·le. El seu nom presenta confusió, ja que és esmentat tant com a Paulus o Paullus Aemilius Lepidus, com Aemilius Paullus o Aemilius Lepidus Paullus. La forma més correcte segons Smith és Paullus Aemilius Lepidus.

Probablement va fugir amb el seu pare cap a la zona dominada per Brut, i aquest li va encarregar la defensa de Creta. Després de Filips va recollir les restes de l’exèrcit republicà i les tropes cretenques i va salpar cap a la mar Jònica. Un temps després va negociar la pau amb els triumvirs i apareix acompanyant a Octavi en la seva campanya contra Sext Pompeu a Sicília el 36 aC.

El 34 aC fou cònsol sufecte i l'1 de juliol d’aquell any va inaugurar l’anomenada Basílica Emília que havia erigit inicialment el seu pare que fins i tot s’havia deixar subornar per poder-la acabar, i que ara havia estat restaurada. El 22 aC fou censor amb Luci Munaci Planc i va morir en el càrrec.

Es va casar amb Cornèlia, la filla de Corneli Escipió i Escribònia, que després fou la dona d’August, del que va esdevenir fillastre. El seu fill Luci Emili Paul·le es va casar amb Júlia, filla de la Júlia que encara que era de diferent pare i mare es podia considerar la seva germana al ser filla d’August.

Paul·le va tenir amb Cornèlia tres fills: Luci Emili Paul·le, Marc Emili Lèpid i Emília Lèpida