Pere Jacint Morlà

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPere Jacint Morlà
Modifica dades a Wikidata

Pere Jacint Morlà (València, ? - València, c. 1656) va ser un eclesiàstic i poeta valencià del Barroc.[1]

Fill del prestigiós jurisconsult Pere Agustí Morlà, va ser ordenat prevere cap al 1626, i seria beneficiat de la parròquia de Sant Martí de València la major part de la seva vida. Les seves poesies i els seus col·loquis, la majoria compostos per a ser llegits en certàmens o festes parroquials, li valgueren una gran popularitat i prestigi a la València del seu temps. Tot i el seu caràcter predominantment satíric, Morlà a penes hi incideix en aspectes polítics concrets i no qüestiona mai el sistema, la qual cosa no impedí que fos empresonat per uns pocs dies a les Torres de Serrans a causa d’alguna frase insidiosa; la seua finalitat explícita era la diversió del públic, i a tal fi utilitzava un llenguatge farcit d’expressions, imatges i paraules extretes de la vida quotidiana, sense defugir la descripció de situacions eròtiques i alguna obscenitat de tant en tant. Admirador de Lope de Vega, és autor també d’algunes poesies i entremesos en castellà, i en aquesta llengua va escriure una Sátira en defensa de las comedias (València, 1649).[2] El conjunt de la seva producció poètica en català, dispersa en diversos manuscrits i totalment oblidada durant segles, ha estat editada modernament el 1995.[3]

Referències[modifica]

  1. Escartí, Vicent Josep. «Escrits valencians del Barroc: textos i contextos d’una literatura en català, especialment en poesia». A: Actes del Tretzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. vol. 1. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2006, p. 17-42. ISBN 9788484158455. 
  2. Ferrando, Antoni. «Un poeta inèdit del Barroc valencià: Pere Jacint Morlà». A: Carlos Romero i Rossend Arqués, ed.. La cultura catalana tra l’Umanesimo e il Barocco. Padua: Programma, 1994, p. 295-319. 
  3. Morlà, Pere Jacint. Antoni Ferrando Francés (ed.). Poesies i col·loquis. València: Institució Valenciana d'Estudis i Investigació, 1995 (Biblioteca d'Autors Valencians). ISBN 8478221514.