Pere Màrtir Veciana i de Civit

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaPere Màrtir Veciana i de Civit
 Regidor 


 Batlle 

Dades biogràfiques
Naixement Valls
Mort 1763
Activitat professional
Ocupació Polític
Modifica dades a Wikidata

Pere Màrtir Veciana i Civit (Valls, principis del segle XVIII - Madrid, 1763) - fill de Pere Anton Veciana i Rabassa fundador de les esquadres de Catalunya - fou el segon comandant general d'aquell cos.

“Heretà” del seu pare el comandament del cos d'esquadres de Catalunya, de la que en prengué possessió el 12 de febrer de 1736, sent també nomenat alcalde de Valls, arran de la mort del seu pare. Organitzà els serveis d'informació, persecució de malfactors i auxili de caminants i veïns pacífics, en uns termes, que arribà a impedir la formació de noves partides de criminals, reduint a les que encara vaguejaven pel Principat a la inacció i impotència.

El 1747 veié augmentades en 10 homes les forces que tenia a les seves ordres. El 1737 s'havia format en la província de Lleida una quadrilla de lladres armats, que era el terror de la terra ferma. Veciana aconseguí sorprendre-la, disfressant als seus mossos de segadors i apressant-los a tots. Abundaven en aquella època els furts sacrílegs en temples i santuaris, i Veciana, després d'inacabables indagacions, aconseguí descobrir als seus autors i entregar-los a la justícia ordinària.

Més tard exterminà a una quadrilla de malfactors a Sant Feliu de Llobregat, el 1762, i descobrí a l'assassí d'un capità del regiment de Flandes. Certes desavinences que tingué amb les autoritats superiors del país el desposseïren del càrrec de batlle de Valls, i en anar a Madrid a gestionar la seva rehabilitació, morí en la data indicada.

Bibliografia[modifica]