Vés al contingut

Pes mitjà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pes mitjà
Pictograma de la boxa
Boxa professional
Des de Fins a
Homes i dones 69,853 quilos 154 lliures 72,562 quilos 160 lliures
Categoria següent

Més lleugera: Pes superwèlter
Més pesant: Pes supermitjà

Boxa d'aficionats
Des de Fins a
Homes sènior i junior 69 quilos 152,12 lliures 75 quilos 165,35 lliures
Dones sènior i junior 64 quilos 141,10 lliures 69 quilos 152,12 lliures
Categoria següent

Més lleugera: Pes wèlter
Més pesant: Pes semipesant

Totes les categories
Hebert Conceição, campió olímpic brasiler de pes mitjà l'any 2020.

Pes mitjà és una categoria competitiva de la boxa i d'altres esports de combat, la qual agrupa competidors de pes intermedi. A la boxa professional la categoria abasta els púgils que pesen més de 69,853 quilos (154 lb) i menys de 72,562 quilos (160 lb). A la boxa d'aficionats (homes majors) la categoria abasta els boxejadors que pesen més de 69 quilos (152,12 lb) i menys de 75 quilos (165,35 lb).

Pel que fa a la boxa professional, la categoria immediata anterior és el pes superwèlter i la immediata superior el pes supermitjà. Quant a la boxa d'aficionats, la categoria immediata anterior és el pes wèlter i la immediata superior el pes semipesant.

El pes mitjà és una de les vuit categories tradicionals de la boxa: mosca, gall, ploma, lleuger, wèlter, mitjà, semipesant i pesant.

El terme també és sovint utilitzat per designar una categoria d'altres esports de combat com el kickboxing i el taekwondo.

Història[modifica]

La categoria sembla haver sorgit a la boxa de la dècada de 1840. La primera baralla de campionat nord-americà, pes mitjà sense guants, va ser entre Tom Chandler i Dooney Harris el 1867, en la qual va guanyar el primer.

El primer combat de campionat mitjà amb guants sembla haver estat aquella en la qual Dempsey (no confondre amb el famós boxejador del mateix nom) va vèncer a George Fulljames per knockout el 30 de juliol de 1884.

Dones i cadets[modifica]

A la boxa professional no hi ha diferències entre homes i dones, pel que fa als límits entre les categories, amb l'aclariment que entre les dones no existeix la categoria de pes superpesant i per tant la categoria màxima és pes pesant.

A la boxa d'aficionats sí que hi ha diferències en els límits de les categories, entre els homes majors (adults i júniors), pel que fa a les dones i els cadets (menors d'edat). En el cas de la boxa femenina de la categoria semipesant és la següent:

  • Límit inferior: 64 quilos.
  • Límit superior: 69 quilos.

Campions[modifica]

Campions olímpics[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]