Petxina de pelegrí del Mediterrani

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPetxina de pelegrí del Mediterrani
Pecten jacobaeus Modifica el valor a Wikidata

La valva plana d'una petxina de pelegrí del Mediterrani Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font depetxina de pelegrí Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseBivalvia
OrdreOstreida
FamíliaPectinidae
GènerePecten
EspèciePecten jacobaeus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

La petxina o copinya de pelegrí de la Mediterrània (Pecten jacobaeus), és una espècie de mol·lusc bivalve lamel·libranqui de l'ordre dels filibranquis, de la família dels pectínids i del gènere dels Pecten. Es tracta d'una espècie marina endèmica de la mediterrània, molt pròxima de l'espècie atlàntica Pecten maximus.

A la cultura cristiana de la Mediterrània, la seva petxina s'associa amb l'apòstol Sant Jaume, el Major, fill de Zebedeu i Salomé, també conegut com a Sant Jacob. Per això el nom en llatí és de petxina més l'adjectiu jacobaeus, és a dir de Jacob. El papa Benet XVI la va incloure al seu escut papal.

Descripció[modifica]

És un mol·lusc de dues valves irregulars. La valva més petita és plana, de forma arrodonida, i presenta 14-16 canalos estriats radials, que parteixen d'un punt central a l'extrem de la valva. Viu a entre 25 i 200 metres de profunditat, en fons sorrencs, a la mar mediterrània. És hermafrodita, primer maduren les gònades masculines. Menja plàncton i altres organismes flotants per filtració de l'aigua marina a través de les seves brànquies.

Gastronomia[modifica]

L'ús que se li dona és sobretot gastronòmic. Es poden menjar crues o molt lleument cuites. En cultures de gastronomia atlàntica de vegades es mengen gratinades amb formatge o altres ingredients.

La Unió Europea (Reg. CEE n. 1626 de 27/06/94) estipula que només es poden vendre a partir de deu centímetres de diàmetre.

Obtenció[modifica]

Es pesca per sistema d'arrossegament

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Petxina de pelegrí del Mediterrani