Phillyrea media

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPhillyrea media Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaOleaceae
GènerePhillyrea
EspèciePhillyrea latifolia
SubespèciePhillyrea media Modifica el valor a Wikidata
L., 1759

L'aladern fals o aladern de fulla mitjana (Phillyrea media)[1] és un arbret de branques bastant robustes, sovint poc desenvolupat i amb l'aspecte d'un arbust; branques i fulles oposades.[2] És una subespècie de l'aladern de fulla ampla.

Fulles endurides, tot l'any verdes; limbe ovat o el·líptic, agut, finament dentat, o de vegades enter; nervis poc ressaltats a la cara superior del limbe, translúcids i ben visibles observats a contrallum. Flors menudes, agrupades formant petits raïms. Fruit arrodonit, de la grandària d'un pèsol, negre a la maturitat. Florida: abril i maig; fructificació: octubre i novembre.

És una de les espècies característiques del país de l'alzina de 0 a 1200 m d'altitud.[3] Viu igualment a l'alzinar típic i a l'alzinar muntanyenc; falta, en canvi, o esdevé raríssim, a l'alzinar empobrit de les comarques de l'interior, més o menys continentals. S'estén sobretot pel principat de Catalunya;[3] escasseja al País Valencià i a les illes Balears. Té una àrea geogràfica força extensa als costers de clima temperat que voregen el Mediterrani.

Referències[modifica]

  1. Gil Puig, Adriana. «aladern de fulla mitjana». A: Vocabulari forestal. Xartxa Vives d'Universitats, 2010, p. 26 (Vocabularis Universitaris). ISBN 978-84-8363-609-1 [Consulta: 25 desembre 2022]. 
  2. «Phillyrea latifolia subsp. media». Flora Catalana. Associació Flora Catalana. [Consulta: 25 desembre 2022].
  3. 3,0 3,1 «Mapes de distribució: Phillyrea latifolia (L.) P. Fourn. subsp. media». Banc de dades de biodiversitat de Catalunya. [Consulta: 25 desembre 2022].

Bibliografia[modifica]

  • Masclans, F. Guia per a conèixer els arbres. Barcelona: Montblanc - CEC, 1981, p. 105. ISBN 84-85135-10-5 [Consulta: 5 juny 2014].