Vés al contingut

Pierre-Olivier Gourinchas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPierre-Olivier Gourinchas
Biografia
Naixement30 març 1968 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Economista en cap Fons Monetari Internacional
gener 2022 –
← Gita Gopinath Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Polytechnique
Institut de Tecnologia de Massachusetts
Escola d'Economia de París Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiOlivier Blanchard Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióeconomista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Califòrnia a Berkeley, professor of economics (en) Tradueix (2003–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Participà en
IMF 2022 Annual Meetings (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralGita Gopinath i Andrea Tambalotti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Twitter (X): pogourinchas Modifica el valor a Wikidata

Pierre-Olivier Gourinchas és un economista francès que és l'economista en cap del Fons Monetari Internacional des del 2022. Gourinchas també és professor de gestió a la Universitat de Califòrnia, Berkeley. A la Universitat de Califòrnia, també dirigeix el Clausen Center for International Business and Policy i està afiliat a la Haas School of Business. La seva recerca se centra en la macroeconomia, en particular la macroeconomia internacional i les finances internacionals. El 2008, Gourinchas va rebre el Premi al Millor Economista Jove de França.[1][2]

Pierre-Olivier Gourinchas va estudiar a l'École Polytechnique (1987–90), a l'École des Ponts et Chaussées (1990-93) i a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (1993–96), obtenint un doctorat. Va escriure la tesi doctoral sobre tipus de canvi i consum sota la direcció d'Olivier Blanchard, Ricardo Caballero i Rudiger Dornbusch. Des de la seva graduació, Gourinchas ha ocupat càrrecs acadèmics a la Stanford Graduate School of Business de la Universitat de Princeton i, des del 2003, a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, on és el director del Clausen Center for International Business and Policy des del 2013. A més, Gourinchas també és editor en cap de l'IMF Economic Review, editor en cap del Journal of International Economics i codirector del programa NBER International Finance and Macroeconomics. És membre de la Econometric Society.[3][4]


El gener de 2022 va ser nomenat economista en cap del Fons Monetari Internacional (FMI), succeint a Gita Gopinath. L'octubre de 2023, Gourinchas va aconsellar als bancs centrals que mantinguessin la política monetària endurida, ja que malgrat algunes disminucions a finals de 2023, els riscos de la inflació per a la salut de les economies es van mantenir elevats.[5] El gener de 2024, va publicar un informe actualitzat de les Perspectives de l'economia mundial de l'FMI en què va descriure el creixement econòmic global previst i l'estat de la inflació. Ha afirmat que el creixement econòmic dels EUA, l'estímul fiscal a la Xina i els riscos de les guerres són rellevants en les previsions de l'FMI.[6][7]

Els interessos de recerca de Pierre-Olivier Gourinchas inclouen el consum, l'estalvi cautelar, les expansions de crèdit, l'anomalia de la prima a termini, els tipus de canvi i els mercats laborals. Segons IDEAS/RePEc, Gourinchas pertany al primer 2% dels economistes classificats segons la producció de la investigació.[8]

Publicacions destacades[modifica]

  • Gourinchas, P.O., Parker, J.A. (2002). Consumption over the life cycle. Econometrica, 70(1), pp. 47–89.
  • Gourinchas, P.O., Farhi, E., Caballero, R.J. (2008). An Equilibrium Model of "Global Imbalances" and Low Interest Rates. American Economic Review, 98, pp. 358–393.
  • Gourinchas, P.O., Rey, H. (2007). From world banker to world venture capitalist: US external adjustment and the exorbitant privilege. In: Clarida, R.H. (ed.). G7 Current Account Imbalances. Chicago: University of Chicago Press, pp. 11–66.
  • Gourinchas, P.O., Rey, H. (2005). International financial adjustment. NBER Working Paper Series.
  • Gourinchas, P.O., Jeanne, O. (2006). The elusive gains from international financial integration. Review of Economic Studies, 73(3), pp. 715–741.
  • Gourinchas, P.O., Obstfeld, M. (2012). Stories of the twentieth century for the twenty-first. American Economic Journal: Macroeconomics, 4(1), pp. 226–265.
  • Gourinchas, P.O., Valdes, R., Landerretche, O. (2001). Lending booms: Latin America and the world. NBER Working Paper Series.
  • Gourinchas, P.O., Jeanne, O. (2007). Capital flows to developing countries: The allocation puzzle. NBER Working Paper Series.
  • Gourinchas, P.O., Rey, H. (2014). External adjustment, global imbalances, valuation effects. In: Handbook of International Economics, vol. 4. Amsterdam: Elsevier, pp. 585–645.
  • Gourinchas, P.O., Tornell, A. (2004). Exchange rate puzzles and distorted beliefs. Journal of International Economics, 64(2), pp. 303–333.
  • Li, N. et al. (2010). International prices, costs, and markup differences. American Economic Review.

Referències[modifica]