Vés al contingut

Pintor d'Epelios

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaPintor d'Epelios
Biografia
Naixementsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaAntiga Atenes Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballGerros grecs, ceràmica de figures vermelles, Pintura en gerro àtic, cílix i Copa d'ulls Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Ceramic Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor de vasos àtic, pintor de ceràmica de figures vermelles Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Activitat530 aC Modifica el valor a Wikidata - 500 aC Modifica el valor a Wikidata
MovimentEstil arcaic Modifica el valor a Wikidata
Influències
Tondo del got de Munic amb el sàtir Terpon
Joves a l'esquerra banyant-se i en el tondo del cílix un jove en un crater de campana. Duu una corona[1]

El Pintor d'Epelios fou un pintor grec d'atuells que va treballar a Atenes a la fi del segle vi abans de la nostra era.

Fou un dels primers pintors de cílixs de figures vermelles. S'estima que el seu període creatiu va del 530 al 500 ae. Se'l considera un pintor de gots de tercera categoria, però fou prou productiu. John Beazley l'assigna a l'Ala dels Coares, que utilitza per a descriure els pintors d'atuells de tercera categoria de l'època. El nom del Pintor d'Epelios no s'ha transmés, per la qual cosa Beazley, que va reconéixer i definir la seua signatura artística dins del gran cos de ceràmica pintada antiga que ens ha arribat, el va distingir amb un nom convingut. Les seues pintures sovint mostren esportistes individuals o escenes de palau amb atletes i guerrers; els seus quadres de temes dionisíacs són particularment cridaners i imaginatius.

Tant ell com el Pintor d'Evèrgides, treballa a la manera del mestre Epictet, però sense arribar a la seua classe o fins i tot a les habilitats del Pintor d'Evèrgides. Les seues obres sovint fan l'efecte de ser còpies en brut de les obres d'Epictet. Alguns gots han estat catalogats com a obres amb elements evergídics i epelials a causa dels detalls gràfics. Va decorar algunes copes d'ulls amb paletes de ventall, que ja no estaven pas de moda llavors, la qual cosa suggereix que sembla ser un pintor d'atuells més antic que els seus col·legues. Igual que altres pintors del seu cercle, a vegades col·loca declaracions en la boca de les figures, com en el tondo (quadre interior) d'una copa dels sàtirs: hedys hoinos -el vi és dolç-.[2]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Kylix Depicting a Standing Youth and Two Youths Bathing | The Walters Art Museum» (en anglés). [Consulta: 1r juny 2024].
  2. Staatliche Antikensammlungen in München, Inventarnummer 2619 A; John D. Beazley: Attic Red-Figure Vase-Painters. Oxford 1963², 146,2; Eintrag auf der Webseite des Beazley Archive.