Pirofosfat

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula químicaPirofosfat
Pyrophosphate anion.png
Anió pirofosfat
Noms
Altres noms
Pirofosfat
Àcid fosfònic
Ió pirofosfat
Pirometafosfat
Pirofosfat tetraanió
Ió pirofosfat(4-)[1]
Identificadors
ChEBI CHEBI:18361 Symbol OK.svg1
ChemSpider 559142 Symbol OK.svg1
DrugBank DB04160 Symbol OK.svg1
Imatges Jmol-3D Imatge
PubChem 644102
Propietats
Excepte quan s'indiqui el contrari, les dades es refereixen a materials sota condicions estàndard (a 25 °C [298,15 K], 100 kPa).
 Symbol OK.svg1 verify (què ésSymbol OK.svg1/N?)
Infotaula de referències

El pirofosfat és qualsevol sal, anió o els èster que impliquin un o més àtoms d'àcid pirofosfòric.[2] Els pirofosfats s'obtenen escalfant fosfats: el prefix “piro-” deriva del grec i significa “foc” en aquest context. Els pirofosfats són bons agents complementaris i tenen molts usos en la indústria química. La paraula pirofosfat és també el nom dels èsters formats per la condensació de compostos fosforilats biològicament mitjançant un fosfat inorgànic o per un pirofosfat de dimetilal·lil. Aquesta unió també es refereix a unions altament energètiques dels fosfats.

Els pirofosfats són importants en la indústria bioquímica. L'anió P₂O74- s'abrevia PPi i és format per la hidròlisi d'ATP cap a AMP en les cèl·lules.

ATP → AMP + PPi

Per exemple, quan un nucleòtid s'incorpora en un ADN en elongació o un filament d'ARN mitjançant una polimerasa, el pirofosfat (PPi) és alliberat. La pirofosforòlisi és la reacció inversa de la polimerització, en la qual el pirofosfat reacciona amb el 3'-nucleotidmonofosfat (NMP o dNMP), el qual és agafat de l'oligonucleòtid per alliberar el trifosfat corresponent (dNTP procedent d'ADN, o bé NTP procedent d'ARN).

L'anió pirofosfat té l'estructura P₂O74- i és un àcid anhídrid del fosfat. És inestable en solució aquosa i s'hidrolitza poc en fosfat orgànic:

P2O74− + H2O → 2 HPO42−

o bé abreujat:

PPi + H2O → 2 Pi

Aquesta hidròlisi cap a fosfat inorgànic deixa la unió d'ATP cap a AMP i PPi de forma irreversible, i les reaccions bioquímiques relacionades amb aquesta hidròlisi també són irreversibles.

Des del punt de vista de l'alta energia del fosfat, la hidròlisi de l'ATP cap a AMP i PPI requereix dos fosfats altament energètics, així com la reacció d'AMP a ATP requerirà dues reaccions de fosforilació.

AMP + ATP → 2 ADP
2 ADP + 2 Pi → 2 ATP

La síntesi de tetraetil pirofosfat va ser descrita per Philip de Clermount l'any 1854 en un míting de l'Acadèmia Francesa de Ciències.

Referències[modifica]

  1. «diphosphate - Compound Summary» (en anglès). National Center for Biotechnology Information. [Consulta: 1 desembre 2013].
  2. «pirofosfat» (en català). Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 1 desembre 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pirofosfat Modifica l'enllaç a Wikidata