Pirofosfat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pirofosfat
Nomenclatura
Nom IUPAC

InChI


Clau InChI

Altres noms Pirofosfat
Àcid fosfònic
Ió pirofosfat
Pirometafosfat
Pirofosfat tetraanió
Ió pirofosfat(4-)[1]
Fórmula química O7P24− Pirofosfat
SMILES [O-]P(=O)([O-])OP(=O)([O-])[O-][2]
Propietats químiques
Massa molar 173,943324[1]
Seguretat
Compostos relacionats
Recursos externs
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

El pirofosfat és qualsevol sal, anió o els èster que impliquin un o més àtoms d'àcid pirofosfòric.[3] Els pirofosfats s'obtenen escalfant fosfats: el prefix “piro-” deriva del grec i significa “foc” en aquest context. Els pirofosfats són bons agents complementaris i tenen molts usos en la indústria química. La paraula pirofosfat és també el nom dels èsters formats per la condensació de compostos fosforilats biològicament mitjançant un fosfat inorgànic o per un pirofosfat de dimetilal·lil. Aquesta unió també es refereix a unions altament energètiques dels fosfats.

Els pirofosfats són importants en la indústria bioquímica. L'anió P₂O74- s'abrevia PPi i és format per la hidròlisi d'ATP cap a AMP en les cèl·lules.

ATP → AMP + PPi

Per exemple, quan un nucleòtid s'incorpora en un ADN en elongació o un filament d'ARN mitjançant una polimerasa, el pirofosfat (PPi) és alliberat. La pirofosforòlisi és la reacció inversa de la polimerització, en la qual el pirofosfat reacciona amb el 3'-nucleotidmonofosfat (NMP o dNMP), el qual és agafat de l'oligonucleòtid per alliberar el trifosfat corresponent (dNTP procedent de ADN, o bé NTP procedent de ARN).

L'anió pirofosfat té l'estructura P₂O74- i és un àcid anhídrid del fosfat. És inestable en solució aquosa i s'hidrolitza poc en fosfat orgànic:

P2O74− + H2O → 2 HPO42−

o bé abreujat:

PPi + H2O → 2 Pi

Aquesta hidròlisi cap a fosfat inorgànic deixa la unió d'ATP cap a AMP i PPi de forma irreversible, i les reaccions bioquímiques relacionades amb aquesta hidròlisi també són irreversibles.

Des del punt de vista de l'alta energia del fosfat, la hidròlisi de l'ATP cap a AMP i PPI requereix dos fosfats altament energètics, així com la reacció d'AMP a ATP requerirà dues reaccions de fosforilació.

AMP + ATP → 2 ADP
2 ADP + 2 Pi → 2 ATP

La síntesi de tetraetil pirofosfat va ser descrita per Philip de Clermount l'any 1854 en un míting de l'Acadèmia Francesa de Ciències.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 «diphosphate - Compound Summary» (en anglès). National Center for Biotechnology Information. [Consulta: 12 gener 2013].
  2. «Royal Society of Chemistry - diphosphate» (en anglès). Royal Society of Chemistry. [Consulta: 12 gener 2013].
  3. «pirofosfat» (en català). Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 12 gener 2013].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pirofosfat Modifica l'enllaç a Wikidata