Polimerasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'enzimPolimerasa
Estructura d'una polimerasa.

Una polimerasa és un tipus d'enzim proteic situat a les cèl·lules i que serveix per a transcriure i replicar els seus àcids nucleics a la divisió cel·lular i en altres casos en què calgui.

Etimologia[modifica]

El nom polimerasa ve de polímer, ja que polimeritza l'àcid ribonucleic i el desoxiribonucleic, i el seu sufix -asa fa referència a la funció com a enzim.

Funció[modifica]

La funció de les polimerases és assegurar que la informació genètica de les cèl·lules es transmeti, llegint la informació genètica de les mares, copiant-la, revisant-la per a detectar possibles errors o mutacions i formant i muntant les noves seqüències genètiques tal com les han interpretades.

Aquesta funció per a les polimerases es realitza en realitat en tres fases consecutives que són la iniciació, l'elongació i terminació de la síntesi de la seqüència genètica (l'ADN o ARN). A la iniciació els promotors se serveixen dels factors de transcripció per a construir les polimerases. L'elongació és la transcripció en si de la majoria de gens correspondents a la seqüència donada. La terminació requereix tant aturar la transcripció genètica com la desconstrucció de les polimerases que hi han intervingut.

Tipus[modifica]

Les polimerases s'especialitzen en ADN o en ARN, així, respectivament podem parlar de polimerases d'ADN o de polimerases d'ARN.

D'altra banda, les diferents polimerases es classifiquen en els grups I, II i III segons si les seves funcions precises. Així, les polimerases I actuen a totes tres fases de la transcripció genètica, són le polimerases que comencen la transcripció, al final de la fase d'iniciació; mentre que les polimerases III poden encarregar-se de la terminació, com és el cas de les procariotes.

Llista de polimerases[modifica]