Monocàrpia

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Planta monocàrpica)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Agave americana és una planta monocàrpica

Les plantes monocàrpiques són aquelles que floreixen, formen les llavors i després moren. El terme va ser utilitzat per primera vegada per Alphonse Pyrame de Candolle.

El seu antònim és policàrpia, o sia, una planta que floreix i forma llavors moltes vegades durant la seva vida. Les plantes que floreixen en massa (gregàriament) abans de morir es coneixen com plietesials.

La planta pot viure diversos anys abans que floreixi. La floració no produeix per si sola la mort de les plantes, però la producció de fruits i llavors produeix canvis dins de les plantes que condueixen a la mort. Aquests canvis són induïts per substàncies químiques que actuen com a fitohormones, redirigint els recursos de les plantes des de les arrels i les fulles fins a la producció de fruits i o llavors.

L'Agave americana en el gènere Agave, algunes bromel·lars terrestres del gènere Puya, Tillandsia utriculata, algunes Yucca i molts bambú poden necessitar entre 8 i 20 anys o, en el cas de bambús, fins i tot més de 100 anys per florir i morir. Argyroxiphium i els seus familiars en el gènere Wilkesia poden trigar entre 10 i 50 anys abans de la floració.

Les monocotiledònies que contenen espècies monocàrpiques inclouen Agavaceae, Araceae, Arecaceae, Bromeliaceae, Musaceae i Poaceae. Les dicotiledònies que inclouen espècies monocàrpiques inclouen Acanthaceae, Apocynaceae, Asteraceae i Fabaceae. Se n'han descrit pocs arbusts dicotiledònis amb múltiples espècies de creixement secundari i de ramificació. Els que inclouen espècies de "Strobilanthes", "Cerberiopsis candelabrum", "Tachigali versicolor" i altres espècies de Tachigali..[1]

Sovint, les plantes monocàrpiques poden mantenir-se vives després de la floració si les flors s'eliminen tan aviat com hagin acabat de florir, abans que s'iniciï la formació de llavors o si els brots florals s'eliminen abans que comencin a florir.

Referències[modifica]

  1. Kitajima, Kaoru; Carol K. Augspurger «Seed and Seedling Ecology of a Monocarpic Tropical Tree, Tachigalia Versicolor». Ecology [jstor], 70, 4, agost 1989, pàg. 1102–1114. DOI: 10.2307/1941379. JSTOR: 1941379.