Vés al contingut

Planta nativa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Plantes natives)
Llobí silvestre perenne (Lupinus perennis)

Planta nativa és un terme per a descriure les plantes endèmiques (indígenes) o naturalitzades d'una zona donada en el temps geològic.

Això inclou les plantes que s'han desenvolupat, es presenten de manera natural o existeixen des de fa molts anys en una zona. A Amèrica del Nord sovint es considera que una planta és nativa si ja hi era present abans de la colonització.

Algunes plantes natives s'han adaptat a ambients molt inusuals o a climes molt durs o a condicions dels sòls excepcionals. Encara que per això algunes plantes tenen un rang de distribució molt limitat (endemismes), altres poden viure en zones diverses o, per adaptació, a diferents ambients.

La recerca científica ha trobat que els insectes depenen de les plantes natives.[1]

Condicions ambientals[modifica]

Un ecosistema consta d'interaccions de les plantes, animals i microorganismes amb les seves condicions del medi físic i climàtiques.

Les plantes natives formen una part de la comunitat ecològica.

Plantes invasores i plantes natives[modifica]

Per la intervenció humana sigui per l'agricultura o accidentalment es transporten moltes plantes algunes d'elles poden esdevenir espècies invasores que perjudiquin les comunitats de plantes natives, a més poden perjudicar l'agricultura i les infraestructures .[2]

La riquesa en diversitat de les espècies a tot el món existeix només perquè les bioregions estan separades per barreres, particularment els grans rius, mars, oceans muntanyes i deserts.

Els humans, els ocells migradors, els corrents oceànics, etc., poden introduir espècies que no ho haurien pogut fer d'altra manera. El moviment dels humans per tot el món s'està fent a una taxa sense precedents i el risc de danys per espècies invasores s'incrementa.

Moviment per les plantes natives[modifica]

Algunes persones proposen un moviment a favor de les plantes natives, com és l'as de Sara Stein,[3] i organitzacions com per exemple, “Wild Ones”,[4] “New England Wildflower Society”,[5] and Lady Bird Johnson Wildflower Center[6] també encoratgen els jardiners per mantenir pràctiques de jardineria favorables al medi ambient especialment en els espais públics. Identificar les comunitat de plantes proporciona una base per a la seva tasca

Referències[modifica]

  1. Tallamy, Douglas. Bringing Nature Home: How You Can Sustain Wildlife with Native Plants. Timber Press, 2007. 
  2. «"Point Reyes National Seashore, Drakes Estero, A Sheltered Wilderness Estuary", National Park Service, United States Department of the Interior, p. 16.». Arxivat de l'original el 2023-01-27. [Consulta: 10 gener 2013].
  3. Stein, Sara. Noah's Garden: Restoring the Ecology of Our Own Back Yards. Houghton-Mifflin, 1993. 
  4. «Wild Ones». Wild Ones. [Consulta: 9 juliol 2012].
  5. «New England Wildflower Society». Newfs.org. [Consulta: 9 juliol 2012].
  6. «Lady Bird Johnson Wildflower Center». Wildflower.org. [Consulta: 9 juliol 2012].

Bibliografia[modifica]