Plantilla:Article d'història de l'art del mes 12

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Peregrinació a Cythera de Jean-Antoine Watteau. La frivolitat i la sinuositat de la pintura rococó (1721, Louvre).
Peregrinació a Cythera de Jean-Antoine Watteau. La frivolitat i la sinuositat de la pintura rococó (1721, Louvre).

El rococó és un moviment artístic nascut a França als inicis del segle xviii com a evolució del tardo-barroc. El seu nom sembla ser una combinació de la paraula francesa rocaille (petxina, roca) i de la paraula italiana barroc.

El rococó es defineix pel gust dels colors pastissos, suaus i clars. Predominen les formes naturals, i té en comú amb el barroc el gust pel recarregat. És un art mundà, sense connexió amb la religió, que tracta temes de la vida diària, de galants i aristòcrates, així com el gust pels temes orientals i exòtics. Es reflecteixen paisatges lluminosos i colorits, ondulacions ramificades i lleugers arabescs florals.

S’expressa sobre tot en la pintura, la decoració, al mobiliari, a la moda i a la producció d’objectes. La seva presència a l'arquitectura i escultura és menor, motiu pel qual alguns crítics el consideren frívol i circumscrit a la moda més que no pas a l'art.

Amb tot, el terme rococó fou acceptat fins i tot pels historiadors de l’art de meitat del segle xix i, tot i que encara avui hi ha discussions sobre el significat històric de l’estil, el rococó és avui àmpliament considerat com un important període del desenvolupament per l'art europeu.