Plantilla:Infotaula edifici/descproteccionspatrimonials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Proteccions patrimonials[modifica]

Les proteccions patrimonials o catalogacions de béns materials, culturals o naturals per part de les administracions públiques es troben recollides a Wikidata mitjançant la Estatus patrimonial (P1435) en l'ítem de l'element a protegir. Per entendre l'estructura amb que aquesta informació s'emmagatzema a WD, convé conèixer els conceptes més comuns gestionats per les proteccions.

Un determinat element (edifici, parc natural, conjunt històric, jaciment, etc.) pot estar protegit per una o més proteccions les quals són atorgades per una entitat d'autoritat que gestiona una llista o inventari, on registra i assigna un identificador a cada element reconegut recollint la data d'incorporació a la llista, els criteris i una memòria o fitxa que acostuma a estar accessible en la pàgina web oficial de l'entitat. Posteriorment, es pot produir la seva baixa o descatalogació. En el cas del catàleg de Patrimoni de la Humanitat (Q9259) també es recull de forma expressa les ampliacions, conegudes com extensions, i es poden declarar patrimoni en perill, durant un període de temps.

L'estructura de tota aquesta informació a WD està basada en 3 nivells d'informació. Habitualment, només treballarem a nivell element protegit, ja que les definicions de Proteccions i les propietats d'Identificador ja estan creats:

ítem d'Element ítem de Protecció propietat d'Identificador
Cada element (Q) té una única propietat Estatus patrimonial (P1435) amb una entrada per cada protecció Hi ha un ítem (Q) per definir cada protecció
- cada entrada pot tenir els següents qualificadors Està formada per propietats com:
:Data d'inici (P580), para la inscripció en el inventari :Estat (P17)
:Data de finalització (P582), per la cancel·lació de la protecció :Imatge del logotip (P154)
:Número d'inventari (P217), utilitzat en aquelles propietats que no tenen una codificació basat en propietats d'identificadors :Categoria de Commons (P373)
:Nom oficial (P1448) :Lloc web (P856)
Té una declaració per cada protecció (de les descrites a P1435) amb el valor del seu identificador (el seu codi) al catàleg de la protecció. El codi de propietat d'identificador que correspon a cada protecció es determina a Propietat principal (P1687) :Propietat principal (P1687), on s'indica quina és la propietat que serveix per contenir el valor dels identificadors dels elements Cada propietat d'identificadors permet definir les característiques tècniques del codi d'aquella protecció. Una mateixa propietat d'identificador pot estar vinculat a més d'una protecció (hi ha entitats que gestionen diversos catàlegs amb una codificació compartida)
Exemples de propietats d'identificadors: De les seves propietats, ens interessa:
:Identificador de Patrimoni Mundial (P757), Codi de Bé d'Interès Cultural (P808), Identificador Mérimée (P380) :Element associat (P1629), que ens indica la protecció que la fa servir (mirall de P1687)
Aquestes propietats no tenen qualificadors i acostumen a ser de valor únic. :Format d'URL (P1630) que permet generar els enllaços a la fitxa de l'element dins la web oficial
Tractament específic per a elements amb protecció Patrimoni de la Humanitat (Q9259)

A més a més del funcionament descrit per a totes les proteccions, en el cas de Patrimoni de la Humanitat (Q9259) es reccullen altres dades a nivell element, és a dir, com a propietats de l'ítem protegit:

Tractament de paràmetres manuals[modifica]

Aquesta plantilla té previst representar fins a 5 blocs amb informació de les diferents proteccions patrimonials que tingui l'element. Aquesta informació pot ser recuperada des de Wikidata o aportada manualment.

IMPORTANT !. L'aportació de paràmetres manualment desactiva la recuperació de dades des de Wikidata per a totes les proteccions patrimonials que hi hagi a la Estatus patrimonial (P1435). El motiu rau en la incertesa de sincronitzar l'ordre en que s'informen les proteccions manualment amb l'ordre en que apareixen a Wikidata. Es recomana que la informació disponible es carregui a Wikidata i es faci servir principalment la recuperació automàtica.

Cada designació es representa enquadrada amb unes vores de colors controlats per la plantilla {{Protecció patrimonial/colors}}. Per a que actuï correctament, el nom de la designacion ha de coincidir amb algun dels previstos en aquesta plantilla. Si no el troba, ho deixarà de color gris.

Per mostrar cada designació (numerada 1-5) hi ha diferents paràmetres. Com a mínim es recomana indicar la data de declaració i el codi d'identificació:

designacio1 – Codi o nom codificat de la designació. Vegeu a {{Protecció patrimonial/colors}} la llista de designacions disponibles.

Format d'exemple – | designació1 = Patrimoni de la Humanitat

designacio1_oficial – Nom oficial de l'objecte, tal com consta en el registre de la designació. No és necessari si coincideix amb el nom comú indicat a la capçalera de la infotaula.

Format d'exemple – | designacio1_oficial = Obélisque antique

designacio1_data – Data de declaració de la designació. Normalment aquest paràmetre, o l'identificador explicat més avall, necessiten una referència o un enllaç a la fitxa corresponent.

Format d'exemple – | designacio1_data = 4 març 1972<ref>{{ref-web|...}}</ref>

designacio1_baixa – Si l'objecte s'ha donat de baixa del registre de designació, indiqueu aquí la data de baixa. Amb un valor en aquesta paràmetre, el color de l'enquadrament de la designació canvia a gris i hi afegeix "Antic". Aquest paràmetre necessita alguna referència.

Format d'exemple – | designacio1_baixa = 5 març 1972<ref>{{ref-web|...}}</ref>

designacio1_id – Codi d'identificació únic de l'objecte en el registre, si existeix.

Format d'exemple – | designacio1_id = RI-51-0000693

Per les designacions 2 a 5, utilitzeu aquests mateixos paràmetre amb el format "designacio2", "designacio3", etc.

Paràmetres lliures

A més dels paràmetres definits, també hi ha la possibilitat d'afegir 3 paràmetres lliures per a cada designació. Es poden utilitzar per a informació específica del registre en particular (com "tipus" quan la protecció ho especifica, com ara "Monument" o "jaciment arqueològic". També pot allotjar unes coordenades específiques diferents a les de l'article). Afegiu-hi qualsevol informació addicional que ajudi a identificar l'objecte designat. designació1_etiqueta1 – El nom pel cap de l'etiqueta del primer paràmetre lliure a identificar.

Format d'exemple – | designacio1_etiqueta1 = Tipus

designació1_valor1 – El valor del primer paràmetre lliure.

Format d'exemple – | designacio1_valor1 = Monument

Es poden definir fins a 3 paràmetres lliures per a cada designació (| designacio1_etiqueta2 =, | designacio1_valor2 =, etc.).