Plantilla Discussió:Nacionsugrofineses

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta plantilla no és gens neutral! --

Que vol dir que no és neutral ?? Són les nacions que parlen llengües ufrofineses i la plantilla no me l'he inventat jo, sino que és a la wiki anglesa. Definiu millor el que enteneu per neutralitat, si us plau. Us puc assegurar que no l'he creat amb cap finalitat nacionalista. --Walden69 18:47, 17 febr 2007 (CET) 18:46, 17 febr 2007 (CET)

Per cert, començo a estar-ne tip d'aquells usuaris que llencen la pedra i amaguen la mà, tot fent anotacions a les pàgines de discussió sense identificar-se o bé proposant l'anul·lació de pàgines sense registrar-se. Jo sempre dono la cara i m'agrada que els altres facin el mateix. --Walden69 18:52, 17 febr 2007 (CET)

Per què no és neutral és obvi. Definir què és o no una nació és subjectiu, i la Viquipèdia no pot jutjar i triar qui ho és i qui no. Per exemple, hi ha karelians que consideren que són nació. N'hi ha que consideren que són finesos en territori russos i n'hi ha que es consideren simplement russos sense que per ells hi hagi cap altra nació. Posar per tant que uns i no altres són nacions són apreciacions subjectives i no neutrals. Aquí ningú ha amagat cap mà. --

El que podria dir és que començo a estar-ne tip dels que actuen al marge de les pàgines de discussió i que quan veuen que hi ha un debat s'afanyen a canviar tot el que poden per què quedi tot lligat i ben lligat. Quin tarannà més orc. --


Llavors, repassem els fets. Veig un plantilla que no és neutral. Ho poso per començar un debat si és necessari en comptes d'eliminar-la com podria haver fet. No em fas cas. T'aviso educadament a la pàgina de discussió. M'insultes. Et queixes a un administrador de què hagi gosat criticar-te una sola de les teves aportacions. T'afanyes a incloure la plantilla a tots els llocs on et faltava per posar-la, independentment de què hi hagués aquesta discussió i per tal que es creés un stuts quo que t'afavorís. T'explico més detalladament els notius pels que ho deia, que a mi em semblaven òbvis i després d'haver-me insultat no apareixes més i ho deixes tot així. Actues imposant-te amb els que fan aportacions no agressives per millorar la Viquipèdia. No creus que si jo hagués volgut també hauria pogut eliminar en massa la plantilla al marge de la pàgina de discussió com has fet tu? Si no hi ha més debat llavors sí que eliminaré la plantilla. Ja n'he donat les raons. --

Et recordo que un usuari no registrat no pot eliminar pel seu compte i risc cap plantilla o pàgina, sota propoposta de blocatge. Perquè no et registres i podem parlar amb tranquilitat ? He sentit la teva opinió, però ningú més no ha dit res, i els que poden eliminar les pàgines o plantilles són els administradors, no pas els usuaris anònims Walden69 20:01, 17 febr 2007 (CET)

Molt bé, gràcies per contestar, encara que segueix sense tenir sentit que et queixis a un administrador cada cop que algú comenti quelcom a una pàgina de discussió que és el que tothom fa a diari amb naturalitat i sense escandalitzar-se. M'agradaria que te n'adonessis de què no has aportat cap informació que indiqui que la plantilla sí que és neutral. Evidentment em referia a eliminar la plantilla de les pàgines que la tinguin. --

Walden no entenc molt bé de que et queixes, l'únic autor de la plana ets tu. T'han posat un comentari a la plana de discussió de l'article, es ver que ho fa un usuari no identificat, però la discrepància és una cosa sana. Creus que el que has posat a la plana està ben posat, de moment no ho ha editat ningú, de que et queixes? Plàcid Pérez Bru 23:57, 17 febr 2007 (CET)


Des de el punt de vista de la sociologia una nació és un conjunt d'humans que parlen una determinada llengua, i tenen uns trets culturals propis, i, possiblement, un origen comú. Des de aquest punt de vista una nació és un fet objectiu i constatable científicament. El fet subjectiu de que un individu es reconegui a ell mateix com a membre, o no, d'una etnia no pareix tenir massa relevància des de el punt de vista objectiu de la ciència. De totes maneres una etnia on la majoria dels membres no es consideren com a part d'una entitat no pareix que pugui perdurar molt de temps. Plàcid Pérez Bru 09:36, 18 febr 2007 (CET)

No crec que sigui un fet constatable científicament si entre nosaltres els catalanoparlants sempre estem perdent temps barallant-nos en si els PPCC són una nació o sin només ho és Catalunya, el País Valencià o les Illes Balears per separat o si cap d'aquests ho és i les nacions són França i Espanya... si m'ho permeteu, crec que una solució a aquesta discussió és recòrrer a la terminologia "grup" que es fa servir a Categoria:Grups humans. Així, en comptes de parlar de "nacions ugrofineses" es podria parlar de "grups ugrofinesos" o de "grups humans ugrofinesos". Seria un ús terminològic neutral. Cabraboc 09:42, 18 febr 2007 (CET)

Ja ho he arreglat posant pobles ugrofinesos, que em sembla més escaient i a veure si així s'acaba la polèmica d'una vegada --Walden69 13:51, 18 febr 2007 (CET)

He trobat un article que toca de passada als ugrofinesos: Iaroslav Lebedynsky. Nómadas de Eurasia: una "civilizacion" de las estepas. Investigación y Ciencia, febrero 2007. Pel que fa el comentari sobre els paisos catalans hi vull fer algunes puntualitzacions. No entenc com es pot dir que França és una nació: França no és un conjunt homogeni, potser hi ha una tendència a la homogeneització degut a la imposició als altres territoris de l'idoma francès, però el fet és que el tret més important de la cultura, és a dir, l'idioma, és distint a les diferents regions de França, i que el francès no es pas l'idioma més estès. És un fet constatable cientificament que als distints paisos catalans hi ha una sèrie de trets culturals paralels a l'abast de la llengua catalana, per la qual cosa crec que es pot parlar d'una nació catalana, que els habitants dels paisos catalans es passin el dia discutin quin és l'abast del país o de la nació respon a l'aprecició subjectiva que fan els diferents individus d'aquests fets i no tenen res a veure amb el fet científic de que els paisos catalans etnicament formen una unitat; hi ha moltes discussions que no es basen en fets científics, i, obviament, això no permet destruir els fets establerts científicament. Plàcid Pérez Bru 18:02, 19 febr 2007 (CET)

redirecció de komi[modifica]

Crec que caldria canviar l'enllaç de komi en la plantilla. Actualment apunta a República de Komi, quan crec que caldria que apuntés a Komi (llengua), però com que no n'estic segur... no toco res ^^

--Meldor 02:58, 18 abr 2007 (CEST)[respon]

Komi (poble), volia dir. --Meldor 19:49, 6 maig 2007 (CEST)[respon]