Plantilla Discussió:Octubre 11?

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

No em sembla gens bé aquesta anècdota. La Garona NO neix al sud dels Pirineus. Neix a la "cara nord", habitualment entesa com aquella que drena vers l'Atlàntic. Estrictament pel què fa a "nord" o "sud", depèn. L'Arieja neix més al sud (tot i ser un afluent del Garona, d'acord). I l'Arga més al nord, tot i ser afluent de l'Ebre.

Si tot això es fa per la divisió político-administrativa tampoc hi estic gens d'acord. El Segre bé que neix a França, però no és pas de la "cara nord". I el Garona no és pas l'únic riu dels Pirineus que neix a Espanya i desemboca a França (l'Atlàntic en concret) tot seguint una trajectòria més aviat sud-nord. El Bidasoa, (parcialment) o el Luzaide, per exemple, tots dos al País Basc (gros. No pas Comunitat Autònoma de), acaben desembocant a França.

En fi, que crec que aquesta anècdota hauria de ser eliminida perquè contribueix a difondre la (falsa) concepció que la frontera entre França i Espanya és quelcom natural, marcat per un nord-sud lògic, enlloc d'una simlpe convenció que no només separà comunitats culturals homogènies que vivien a cavall dels Pirineus, sinó que des del punt de vista de la geografia física, no té cap mena de sentit, puix que no respecta les conques hidrogràfiques.

I la vall d'Aran és al nord dels Pirineus. N'és ja la cara nord. Climàticament, hidrològicament i fins i tot culturalment (occità!). És només per vicissituds històriques que pertany a Espanya.

Proposo doncs buscar una altra anècdota referent a la Garona. I sinó, eliminar-la.--Jahecaigut 10:11 6 oct, 2005 (UTC)

què tal com està ara? Rata de Biblioteca 12:50 7 oct, 2005 (UTC)