Platja de Llevant (Benidorm)

Infotaula de geografia físicaPlatja de Llevant
Imatge
TipusPlatja, platja d'arena daurada i platja urbana Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBenidorm (la Marina Baixa) Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 32′ 07″ N, 0° 07′ 08″ O / 38.53528°N,0.11889°O / 38.53528; -0.11889
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida40 (amplada) × 2.000 (longitud) m
Activitat
PremisBandera Blava Modifica el valor a Wikidata
La platja de Llevant vista des d'un edifici.

La platja de Llevant, antigament anomenada platja de la Xanca, és una platja situada a Benidorm. Té 2 quilòmetres de llargada i 75 metres d'amplada en la zona més ampla. Aquesta platja gaudeix de la bandera blava.[1]

Entre els serveis que ofereix, podem destacar les àrees de joc per a infants, els serveis de socorrisme, el lloguer d'hamaques i para-sols, l'existència de papereres i servei de neteja nocturn, l'esquí aquàtic amb cable i les plataformes flotants. Fins i tot compta amb una biblioteca, la "Biblioplaya". Quant a les activitats nocturnes, el passeig de Llevant (Avinguda d'Alcoi) alberga una gran quantitat de discoteques, terrasses i pubs que conformen una de les zones d'oci més freqüentades de la localitat.

Història[modifica]

En la primera dècada del segle xx, en aquesta platja van començar a construir-se els primers establiments hotelers i pensions.[2] Diverses famílies burgeses d'Alcoi van construir els primers xalets a prop de la platja.

A partir del primer pla general d'ordenació urbana de Pedro Zaragoza (1956), aquests edificis de baixa altura es començaren a convertir en gratacels. La platja de Llevant va ser la primera de les zones que es va urbanitzar.

Anteriorment, la platja de Llevant es coneixia com a platja de la Xanca, perquè s'hi trobava el magatzem de l'almadrava (anomenat xanca).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Platja de Llevant
  1. «Awarded sites: Llevant Benidorm». Blue Flag, Foundation for Environmental Education, 2013/2014. Arxivat de l'original el 23 de setembre 2015. [Consulta: 24 febrer 2014].
  2. [enllaç sense format] http://portal.benidorm.org/nuevociudadano/node/8355 Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.