Poble feroès

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de grup humàFeroesos
Ballarins feroesos disfressats amb indumentària tradicional
Ballarins feroesos disfressats amb indumentària tradicional
Tipus ètnia
Població total 49.483 habitants de les Illes Fèroe,[1] 21.000 feroesos a Dinamarca[2]
Llengua Feroès
Religió Cristianisme luterà de l'església Fólkakirkjan
Grups relacionats Altres pobles nòrdics i gaèlics
Regions amb poblacions significatives

Illes Fèroe 49.483

Dinamarca 21.000
Modifica dades a Wikidata

Els feroesos són una ètnia germànica nativa de les Illes Fèroe. Són d'arrels nòrdiques i gaèliques.[3] Al voltant de 21.000 feroesos viuen en països veïns, especialment Dinamarca, Islàndia i Noruega. Avui en dia, la majoria dels feroesos són ciutadans danesos.

La llengua feroesa és una llengua escandinava oriental, força emparentada amb l'islandès i en menor grau amb els dialectes orientals de Noruega (que formen el base del nynorsk).

Orígens[modifica]

Els primers colons ermites i monjos gaèlics que hi van arribar al segle XI.

Després des de circa l'any 650 vingueren i portaren la llengua i cultura nòrdiques a les illes. Poc se sap sobre l'època, un fet que dóna lloc a especulació. Un sol font esmenta colonització primerenca, la Færeyinga Saga islandesa. S'escrigué al voltant de l'any 1200, i explica molts esdeveniments que passaren 300 anys abans. Segons la saga, molts nòrdics s'oposaren a la política unificadora del rei noruec i per tant fugiren, els nous llocs trobats cap a l'occident inclosos.

Historiadors han entès que el víking Grímur Kamban fou el primer colon a les Illes Fèroe. Els noruecs n'haurien d'haver sabut abans d'anar-se'n de Noruega. Si el Grímur Kamban hi havia traslladat prou temps abans, s'explicaria el coneixement noruec de les Illes. Una altra explicació més lògica és que els noruec se n'adonaren pels gaèlics d'Escòcia i Irlanda.

Mentre que Grímur és on nom nòrdic, Kamban indica un origen cèltic. Per tant, és possible que venia de l'Illa de Man, les Illes Òrcades, les Illes de Shetland, o Irlanda, zones gaèliques on els víkings ja tenien colònies. Alguns topònims de les colònies més antigues de les Illes Fèroe suggereixen que de les illes escoceses i la costa britànica.

Anàlisis recents de l'ADN dels illencs han desvelat que els seus cromosomes Y, traçant la nissaga masculina, són 87% escandinaus. Els estudis revelen que l'ADN mitocondrial, traçant nissaga femenina, és 84% cèltic.[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Poble feroès Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fo.html
  2. http://politiken.dk/indland/article166953.ece
  3. Highly discrepant proportions of female and male Scandinavian and British Isles ancestry within the isolated population of the Faroe Islands, http://www.nature.com/ejhg/journal/v14/n4/full/5201578a.html, Thomas D Als, Tove H Jorgensen, Anders D Børglum, Peter A Petersen, Ole Mors and August G Wang, 25 January 2006
  4. The origin of the isolated population of the Faroe Islands investigated using Y chromosomal markers, http://www.springerlink.com/content/4yuhf5m7a22gc4qm/, Tove H. Jorgensen, Henriette N. Buttenschön, August G. Wang, Thomas D. Als, Anders D. Børglum and Henrik Ewald1, 8 April 2004.