Manual Digest

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Politar Andorrà)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreManual Digest
de las Valls neutras de Andorra
Manual Digest de las Valls neutras de Andorra, en lo qual se tracta de sa Antiguitat, Govern y Religio, de sos Privilegis, Usos, Preheminencias y Prerrogativas
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorAntoni Fiter i Rossell
Llenguacatalà i llatí
PublicacióPrincipat d'Andorra, 1748
Formatmanuscrit
Dades i xifres
Capítol literariI-VI
Altres
Identificador Library of Congress Classification18269

Manual Digest és una recopilació oficial dels usos i costums d’Andorra, manuscrita en català i llatí el 1748 per l’advocat andorrà Antoni Fiter i Rossell.[1]

És la compilació de la història, el govern i els usos i costums d'Andorra.[2] Realitzada a petició del Consell de les Valls, l'obra tenia el propòsit de crear (segons Josep Maria de Porcioles)[3] una "recopilació dels privilegis, franquícies, exempcions, usos i consuetuds" com les que hi havia en altres valls i ciutats properes. S'anomena popularment com "la Bíblia andorrana".

En el Manual Digest hi ha transcrit els arxius històrics andorrans, començant pels documents de Carlemany i Lluís el Piadós. A més recull tot un seguit de dites i normes morals sota de denominació de màximes. És una continuació del tradicional dret consuetudinari català basat en el dret romà i canònic, iniciat en els Usatges de Barcelona.

El manuscrit original es conserva a la casa pairal Fiter-Riba, abans Rossell, a Ordino, d'on era natural Antoni Fiter i Rossell. Hi ha dues còpies més, una a l'armari de les set claus de la Casa de la Vall d'Andorra la Vella, i l'altra al bisbat de la Seu d'Urgell.

El 1763, mossèn Antoni Puig, en va fer una altra versió més simple anomenada Politar Andorrà.

El títol complet de l'obra és: Manual Digest de las Valls neutras de Andorra, en lo qual se tracta de sa Antiguitat, Govern y Religio, de sos Privilegis, Usos, Preheminencias y Prerrogativas. Es divideix en sis llibres, que porten aquests títols: [4]

 • «I. De la Naturalesa, Situacio, Domini, Govern y Religio de las Valls de Andorra»
 • «II. Dels Ministres, y Oficials de Justicia, y demes âella Concernenten las Valls de Andorra»
 • «III. Del Consell General de las Valls de Andorra sa introduccio, Prerogativas, facultats y Constitucio»
 • «IV. Ceremonial de las funcions regulars en que interve lo Comu delas Valls»
 • «V. Serie o Catalogo dels Bisbes de Urgell, y Comptes de Foix»
 • «VI. Cap unich, Maximas Christianas, de Verdadera Politica, y Solida prudencia, las mes utiles per la conservacio de l'estat delas Valls de Andorra».

Mostra de normes i màximes:

 • "Valls de Andorra son pròpia y verdadera Cataluña, com âpart de aquest Principat; Andorrans són pròpiament Catalans en tot rigor, y gosan com â tals varias prerrogatives en ell" (Llibre I, capítol III).
 • "Subsisteixen las Valls de Andorra per si solas, Component y Constituint, una provincia, o Principat a part, o particular soberania, no dependint enlo Domini, y governatiu, ni enla via judicial de ningu altre, que de sos amantissims Princeps" (Llibre I, capítol XII).
 • "Prevenir les coses de manera que ninguna sie nova i repentina." (Màxima 34)
 • "Escullir per totas empresas y empenyos los homens més integros, discrets y experimentats". (Màxima 6)
 • "Fer-se el desentès amb el fi d'evitar un gran dany o aconseguir algun profit"

Nova edició del Politar Andorrà d’Antoni Puig[5][modifica]

Es presenta una nova edició del Politar Andorrà al vestíbul del Consell General el dimarts 19 de gener del 2016. El Consell General va prendre la decisió de fer una nova edició del Politar Andorrà coincidint amb els 250 anys de la redacció del text, i s'encarrega la seva edició al professor Ignasi J. Baiges Jardí. En aquesta ocasió, i per primer cop a la història, el que es publica és la transcripció del document original, és a dir, el llibre manuscrit que forma part del fons de l’Arxiu de les Set Claus del Consell General.

El volum compta, a més, amb un estudi introductori a càrrec del mateix Ignasi J. Baiges Jardí (“Politar Andorrà d’Antoni Puig: estudi del manuscrit”), així com una contextualització històrica a càrrec de Jordi Buyreu Juan (“La Guerra de Successió i les seves conseqüències com a eixos vertebradors del segle XVIII andorrà”). L’índex antroponímic i l’índex toponímic han estat elaborats pel també historiador Pau Castell Granados.

Tal com recorda el síndic general, Vicenç Mateu, a la introducció, “el Politar Andorrà d’Antoni Puig és, juntament amb el Manual Digest d’Antoni Fiter i Rossell, una obra de referència per entendre què ha estat històricament l’art de fer política a les valls d’Andorra". Escrit entre el 1763 i el 1764, el primer és un extracte del segon i comparteix amb ell una mateixa intencionalitat: en un context de creixent complexitat de relacions amb els veïns, reivindicar la neutralitat d’Andorra per mantenir l’equilibri, la pau i la independència”.

Referències[modifica]

 1. «Manual Digest». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. Manual Digest : 250è aniversari. Andorra: Govern d'Andorra. Ministeri de Turisme i Cultura, 1998. ISBN 99920-0-204-2. 
 3. Antoni Morell (coord.). Manual Digest. Andorra: Fundació CaixaBank, 05/2000, p. 9. ISBN 99920-1-311-7. 
 4. Schejbal, Jan «Manual Digest». Jornades de catalanística 2002 i 2004. Biblioteca Andorrana Internacional, 2007, p. 28-34.
 5. El Consell General presenta la nova edició del Politar Andorrà d’Antoni Puig, web del Consell General d'Andorra

Enllaços externs[modifica]