Porc celta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Porc celta.

El porc celta és una raça de porc (Sus scrofa domestica) que fins a la dècada de 1950 era típic dels estables de Galícia i que ha anat desapareixent. Actualment es troba en vies d'extinció. Són animals de mida llarga, poc precoços (triguen molt temps a créixer), amb el cap molt gran i amb orelles llargues, que els arriben a tapar els ulls. Són alts i molt caminadors. La carn d'aquests animals és de gran qualitat per a l'elaboració d'embotits i pernils i tenen gran quantitat de greix.

Característiques[modifica]

La raça del porc cèltic agrupa animals de mida gran, dolicocèfals i amb perfil front-nasal que oscil·la de còncau a recte; eumètrics i longilínies, rústics i harmònics, amb un esquelet molt desenvolupat, sobretot en el seu terç anterior.[1]

La longitud de les seves extremitats indiquen aptitud per a la marxa, que és viva, gràcil i característica d'aquesta raça.

  • Cap gran, fort i allargat. El musell és ample i gros. Les orelles, grans i caigudes, cobreixen els seus petits ulls.
  • Coll llarg, estret i fort.
  • Tòrax fort, profund i poc arquejat.
  • Dors i llom estrets, llargs i arquejats. La línia dors-lumbar dibuixa, des de la creu, un arc que es fa més prominent a la unió dels lloms.
  • Creu posterior caiguda, amb formació muscular mitjana.
  • Cua que es retorça de manera característica, té una borla de sedes al el seu extrem.
  • Ventre recollit, amb línia inferior plana, amb un mínim de 6/6 mames formades, espaiades i d'implantació àmplia.
  • Extremitats ben formades, llargues i fortes. Quartilles de longitud mitjana. Les peülles resistents i dures, amb absència total de pigmentació.
  • El color de la capa depèn de la varietat:
La varietat santiaguesa posseeix una pell rosada amb absència de pigmentacions.
La varietat barcina posseeix petites pigmentacions, a manera de pigues circulars de color gris.
La varietat carballina es caracteritza per les seves extenses pigmentacions negres i brillants que en ocasions cobreixen tot el cos.
  • Defectes objectables: defectes en l'assentament de les extremitats o extremitats curtes; musell poc format.
  • Defectes desqualificadors: conformació defectuosa en alt grau, hèrnies, anomalies en els genitals, formació corporal no adient a l'edat o pigmentació total o parcial de les peülles.

Distribució[modifica]

Les tres varietats abans esmentades dibuixen el mapa de la seva dispersió. La varietat carballina és originària de la zona de Carballo i comarques limítrofes de la província de La Corunya. Les altres dues de les seves varietats se situen al sud de les províncies de Lugo i de La Corunya, i a les províncies de Pontevedra i Orense.[1]

Conservació[modifica]

La varietat celta de porc domesticat forma part del programa de conservació de races autòctones gallegues que hom desenvolupa en el Pazo de Fontefiz.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Datos morfológicos». ARCA - Catálogo oficial de razas.
  2. «Fontefiz, reserva de razas en peligro de extinguirse» (en castellà). La Región S.A., 13-03-2002. [Consulta: 12 juny 2020].

Enllaços externs[modifica]