Porta Lavernalis

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Porta Lavernalis
Imatge
Nom en la llengua original(la) Porta Lavernalis Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusPorta de ciutat Modifica el valor a Wikidata
Part deMuralla Serviana Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRoma Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 52′ 48″ N, 12° 28′ 46″ E / 41.88°N,12.47953°E / 41.88; 12.47953

La Porta Lavernalis era una porta de la Muralla Serviana situada entre la Porta Raudusculana i la Porta Trigemina a l'antiga Roma.

Situació[modifica]

La porta tenia aquest nom perquè era propera a un altar i un bosc sagrat dedicat a Laverna, una deessa protectora dels lladres i dels impostors. Tant l'altar com el bosc eren a la vora de la porta.[1] Varró diu que estava situada després de les portes Naevia i Raudusculana, a l'oest d'aquesta última, a l'Aventí,[2] a l'eix de l'actual Via del Priorato. S'ha identificat l'espai que correspondria a una antiga porta en aquesta zona en un passatge estret immediatament a l'est del Bastione di Sangallo, en el punt d'unió de la Via Ostiensis fora de la ciutat amb el Vicus Armilustri la continuació de la via a l'interior de la ciutat. Segons Horaci, el bosc sagrat de Laverna estaria situat al llarg de la Via Salària, però també podria ser que hi hagués dos boscos dedicats a la mateixa divinitat.[3]

Referències[modifica]

  1. Sext Pompeu Fest. De Verborum Significatione, 117
  2. Varró. De lingua latina, 163
  3. Richardson, Lawrence. A New Topographical Dictionary of Ancient Rome. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1992, p. 409. ISBN 9780801843006.