Vés al contingut

Prínia del Karoo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPrínia del Karoo
Prinia maculosa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes1,12 g (pes al naixement) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries3 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou14 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22713626 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaCisticolidae
GènerePrinia
EspèciePrinia maculosa Modifica el valor a Wikidata
Boddaert, 1783

La prínia del Karoo[1] (Prinia maculosa) és una espècie d'ocell passeriforme del gènere prinia que pertany a la família Cisticolidae pròpia de l'Àfrica austral. Anteriorment es considerava conespecífica de la prínia del Drakensberg però actualment es consideren espècies separades.

Descripció[modifica]

Prínia del Karoo a la Reserva Natural de Rondevlei, Ciutat del Cap, Sud-àfrica.

Es caracteritza per tenir les parts inferiors clapejades.

La prínia del Karoo mesura entre 13–15 cm de longitud total.[2] Té una cua llarga i ales curtes i arrodonides, potes robustes i un bec curt, recte i negre. Les parts superiors són brunes. Presenta llistes supraciliars blanquinoses, igual que la gola i part inferior de la cara, però aquestes amb estriat fosc. La resta de les parts inferiors són de color blanquinós groguenc o grogues, amb un dens clapejat negre característic. La llarga cua té motes negre prop del final i generalment manté la cua alçada. Les potes són de color rosat terròs i els ulls són marrons. Tots dos sexes tenen un aspecte idèntic encara que els joves són més groguencs que els adults a les parts inferiors i tenen un clapejat menys dens.

La prinia del Karoo només pot ser confosa amb el seu parent la prínia del Drakensberg però les parts inferiors són menys grogues i tenen un clapejat més dens que les d'aquesta última espècie.

Distribució i hàbitat[modifica]

És un ocell sedentari que habita a Sud-àfrica, Lesotho i l'extrem sud de Namíbia. Els seus hàbitats naturals són els matolls del karoo, el fynbos i els barrancs arbrats de les muntanyes dels semideserts.

És una espècie comuna a una àrea de distribució extensa, d'uns 670.000 km².

Comportament[modifica]

Es veu generalment en parelles o en petits grups, normalment a les parts baixes de matolls, però de vegades es posa a la part superior d'un arbust. S'alimenta activament d'insectes petits, amb la cua inclinada i sovint balancejada de costat a costat.

Crien d'agost a setembre. Construeix un niu ovalat amb fines parets d'herba i una entrada lateral. Està ben amagat a l'interior d'un matoll frondós.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Prínia del Karoo». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 28/12/2022(català)
  2. Sinclair, Ian. Sasol birds of Southern Africa : the region's most comprehensively illustrated guide. 3rd ed., fully rev. and updated. Cape Town: Struik, 2002. ISBN 1-86872-721-1.