Passat

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Pretèrit)
Jump to navigation Jump to search

El passat és un temps oposat al present i al futur, que comprèn tots els esdeveniments anteriors al moment que es pren com a referència. No totes les concepcions filosòfiques i físiques consideren que existeixi un passat (presentisme), ja que per parlar de passat cal tenir una concepció en què el temps avanci i creure que és possible prendre un punt de referència present.

Per estudiar el passat, objecte de disciplines com la història, és necessari que alguna instància pugui recuperar les dades que van passar aleshores, amb proves materials o amb la memòria, punt també controvertit per determinades escoles de pensament, que afirmen que no hi ha cap subjecte que romangui més enllà de l'instant i que tot record és pura il·lusió. Els defensors del solipsisme, que neguen directament l'existència d'un món exterior pel qual pugui transcórrer el temps, tampoc no accepten l'existència del passat.

Lingüísticament el passat s'expressa mitjançant expressions específiques, tals com l'adverbi «ahir», o amb variacions en la conjugació dels verbs, la categoria gramatical més adient per parlar del pas del temps.