Present (temps)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Cons de llum futur i passat d'un esdeveniment qualsevol. El present ve reflectit segons el marc de la teoria clàssica.

En general s'utilitza el terme present per referir-se al conjunt d'esdeveniments que estan tenint lloc en el moment de prendre la referència, en oposició al passat i el futur.

En física es denomina present d'un esdeveniment A tots els punts de l'espaitemps que no pertanyen ni al passat ni al futur del punt A; és a dir, tots els punts que no poden influir en el que es produeix a A ni ser influïts pel que es produeix a A.

En física clàssica el present d'un esdeveniment només depèn de la seva posició en el temps i és representat gràficament per un hiperplà que conté tots els punts que comparteixen la coordenada temporal amb A.

En relativitat especial el present equival a tots els punts des dels quals un raig de llum no podria assolir al punt A i que tampoc podrien ser tocats per un raig provinent d'A. Per un esdeveniment qualsevol pertanyent al present d'A sempre és possible trobar un observador pel qual ambdós esdeveniments es produeixen simultàniament. En altres termes, pot dir-se que dos esdeveniments o esdeveniments estan en el present quan no poden connectar-se causalment.


Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Present (temps)