Preventori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Preventori d'Aigües
Preventori de la Savinosa

Un preventori era una institució o edifici destinat a la prevenció del desenvolupament i propagació de malalties, com la tuberculosi infantil. Populars a principis del segle xx, van ser dissenyats per aïllar aquests pacients dels individus no infectats, així com dels pacients que presentaven símptomes externs. Es buscaven ubicacions al camp, aïllades i altes per a la respiració de l'aire pur, o aprofitant l'existència d'aigües termals. El filantrop Nathan Straus va obrir el primer preventori a Preventorium Road a Lakewood, Nova Jersey el 1909.[1] A Espanya van tenir especial importància,[2][3] i se'n van crear nombrosos per iniciativa estatal durant el franquisme.[4] Avui en dia estan abandonats o rehabilitats per a usos turístics.

Referències[modifica]

  1. The Garrett Building: An Architectural Record of the Children's Preventorium Movement, Rebecca Snynder, University of Virginia.
  2. Bono, Ferran «No es un espíritu, es la ruina que no perdona» (en castellà). El País [Madrid], 15-08-2016. ISSN: 1134-6582.
  3. «Preventori de la Savinosa». Cercador Inventari del Patrimoni Arquitectònic. [Consulta: 19 febrer 2020].
  4. «Mujeres que estuvieron en cárceles para niñas» (en castellà). Periódico Diagonal, 25-10-2012. Arxivat de l'original el 2012-10-25. [Consulta: 19 febrer 2020].