Vés al contingut

Problema dels divisors petits

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El problema de petits divisors és un problema clau en l'estudi la teoria KAM. Aquesta equació surt en molts esquemes KAM en el moment de linealitzar les equacions.

Definició[modifica]

Sigui el tor dimensional, un vector i una funció amb períodes i mitja zero, . El problema dels petits divisors es defineix com l'equació funcional

a on és la funció incògnita.

Solució formal[modifica]

Formalment aquesta equació es pot resoldre terme a terme si expressem les funcions amb les seves sèries de Fourier: Si escrivim , llavors tenim que els coeficients de compleixen

.

La condició de mitja zero de és equivalent a i fa que hi hagi solució formal.

Existència de solucions suaus[modifica]

La demostració de l'existència de suaus és un resultat clau i amb encara forces preguntes sense resoldre. Un resultat clàssic, degut a Rüssmann,[1] és el següent:

Teorema[modifica]

Si és diofantí amb constants i la funció és analítica en el tor complex amb norma , llavors per a tot que compleixi és té que l'equació de petits divisors té solució analítica en el tor complex i la norma de compleix

amb .[2]

Referències[modifica]

  1. Rüssmann, H. «On optimal estimates for the solutions of linear partial differential equations of first order with constant coefficients on the torus». In Dynamical systems, theory and applications (Rencontres, Battelle Res. Inst., Seattle, Wash., 1974). Lecture Notes in Phys., Vol. 38. Springer, Berlin, 1975, pàg. 589-624.
  2. Figueras,, J.-Ll.; Haro, A. «A modified parameterization method for invariant Lagrangian tori for partially integrable Hamiltonian systems». arxiv.org, 2023, pàg. 1-40.

Bibliografia[modifica]

  • de la Llave, Rafael, A tutorial on KAM theory, In Smooth ergodic theory and its applications (Seattle, WA, 1999), volume 69 of Proc. Sympos. Pure Math., pages 175–292. Amer. Math. Soc., Providence, RI, 2001.

Vegeu també[modifica]