Processament digital d'imatges

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El processament digital d'imatges és el conjunt de "tècniques digitals" que s'apliquen a les imatges "un cop digitalitzades" (mitjançant un ADC) amb l'objectiu de millorar la qualitat o facilitar la recerca d'informació.[1]

Les operacions que es poden realitzar amb imatges es divideixen en:

  • Operacions de punt
  • Operacions d'entorn
  • Operacions amb dos o més imatges

Fonaments d'imatges digitals[modifica]

Una imatge digital

Filtres[modifica]

Els filtres s'utilitzen per a la modificació d'imatges ja sigui per detectar les vores d'una escena o per modificar l'aspecte, una altra funció dels filtres és per a l'eliminació de soroll de la imatge.

En parlar d'un filtre ens referim a realitzar una Convolució d'una matriu respecte a un pixel i el veïnatge d'aquest, això vol dir, si la imatge és de 200x300 píxels i el filtre amb el qual es va a realitzar la convolució és una matriu de 3x3 llavors s'anirà desplaçant el filtre pixel a pixel iniciant en la posició (1,1) fins a arribar a la (199,299). La magnitud del gradient és llavors calculada amb la fórmula següent:

Una magnitud aproximada pot ser calculada de la següent manera:

Filtres per a la detecció de vores[modifica]

Imatge Original
Detecció de vores amb Prewitt
Detecció de vores amb Sobel

Un dels filtres clàssics per a l'Autodetecció de vores és el filtre de Sobel que utilitza, al seu torn, dues màscares o filtres. Una per detectar les vores verticals i una altra per als horitzontals. Així, per obtenir les vores complets es realitza la suma de les imatges que ens van resultar amb les vores verticals i horitzontals.

Transformacions[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.189. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 7 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Processament digital d'imatges